HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Dr. Csókay András: Olyan kormányunk van, amelyik nem szereti a népét

2010. február 19. (péntek) 14:58
 

Az elmúlt nyolc évben a magyar kormány gyakorlatilag lebontotta a szociális védőhálót. Vannak kórházak, ahol a forráskivonás miatt nem tudnak gyógyszert adni a betegeknek, elüldözték az orvosokat, nincsenek aneszteziológusok, ápolók – nyilatkozta lapunknak a hazai egészségügy helyzetéről dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész, aki január elsejétől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház idegsebészetének osztályvezető főorvosa.

» Miért döntött úgy, hogy változtat, és a budapesti János Kórház idegsebészeti osztályának éléről Miskolcra jön?

- A szakmai fejlődés, a kihívás volt a fő ok és az, hogy itt jobbak a gyógyítás feltételei, mint a fővárosban. A János Kórházban 33 ágyas osztályt vezettem két és fél évig, korábban Szombathelyen pedig 23 ágyas idegsebészetet irányítottam. A miskolci osztály regionális idegsebészeti centrumként működik, 65 ágyas, és a műtétek számát tekintve is a második legnagyobb idegsebészeti osztály az országban. Ami pedig a műszerezettséget, felszereltséget illeti, közép-európai mércével mérve a jobbak közé sorolható.

» Milyenek az első tapasztalatai?

- Nagynevű elődeim munkájának köszönhetően egy szakmailag és erkölcsileg is kitűnő csapattal dolgozhatok együtt. Nagyon jó sebész-, műtős- és nővérgárda
vesz körül, akik támogatják elképzeléseimet.

» Több alkalommal is nyilatkozta, hogy a budapesti kórházak az elmúlt évek egészségügyi politikájának következtében alkalmatlanná váltak az alkotó munkára. A személyzet – nem saját hibájából – elkeseredett, kiégett, frusztrált. Mi a helyzet a vidéki kórházakkal?

[1_960] DrCsokayAndras2.jpg

- Magyarország nyolc éve az egészségügyet tönkretevők rabságában él. A budapesti szocialista-liberális vezetés a kórházak élére – menedzser fizetéssel –
„ejtőernyőztette” az igazgatókat. Egyedül a Semmelweis Egyetem klinikáit és az egyházi kórházakat nem tudta maga alá gyűrni morálisan a fővárosi egészségügyi vezetés. A vidék sokkal jobban áll a 2006-os sikeres önkormányzati választások miatt. Emberségesebb humánpolitikával, jobb vezető kiválasztással igyekeztek, igyekeznek ellensúlyozni a sok negatív hatást. Természetesen ezeken a helyeken sem rózsás a helyzet, emberfeletti erőfeszítésre van szükség, hogy biztosítani tudják a közepes színvonalat. De visszatérve a fővárosra, természetesen személyesen is megtapasztaltam a már említett folyamatokat. Például extrém módon, 40 százalékkal csökkentették a műtéti kapacitást, a betegforgalmat a mi osztályunkon. Hiába kérte az idegsebészeti kollégium, hogy vegyék ki az ellátási volumenkorlátok közül ezt a betegcsoportot. De ugyanez igaz a kardiológiai és az onkológiai ellátásra is. Sajnos olyan kormányunk van, amelyik nem szereti a népét, mert, ha szeretné, megvédené a legkiszolgáltatottabbakat: a betegeket és a gyerekeket. Ezzel szemben lebontották a szociális védőhálót, a forráskivonás miatt a kórházakban nem tudnak gyógyszert adni a betegeknek, elüldözték az orvosokat, nincs elég ápolónő, hogy elvégezhessék a beavatkozásokat. Elmondok egy konkrét esetet, egy idős, magatehetetlen, ápolásra szoruló barátomról van szó. Ez a beteg ember a kórházban jelezte a nővérnek, hogy székletét, vizeletét maga alá ürítette, kérte, hogy tegyék tisztába. Az ügyeletes nővér bocsánatot kérve, azt mondta, hogy erre nincs ideje, mert a 60 ágyas osztályon – amely tele volt idős, súlyos betegekkel – egyedül van egész éjszaka. Ki a hibás? Természetesen nem az ártatlan nővér!

» Ön közismerten mélyen vallásos ember, a hite ad erőt a munkájához?

- Istenhit és ész együtt kell, hogy legyen a munkánkban, csak akkor lesz eredményes. A hit iránytű, amely jó irányba terel, megtanítja az embert lemondani, másként élni. Szent Pál Apostol a rómaiakhoz írt levelében úgy fogalmaz: „Az istenszeretőknek minden a javukra válik.” (Rom 8,28) Nos, én is igyekeztem az elmúlt években a műtéti kapacitások csökkentése miatt kiesett időt jóra, a saját sebészi technikám fejlesztésére, a kísérletezésre fordítani. Mert ahogy a sportolóknak, a művészeknek szükségük van edzésekre, próbákra, úgy a sebésznek is előnyére válik a gyakorlás, a tréning. Ez a mi esetünkben bonctermi műtéteket jelent. Én a szóban forgó időszakban mintegy 260 műtétet végeztem a patológián, sokat tanultam, fejlődtem, és sikerült kidolgoznom egy mikrosebészeti technikát, amelyet a különösen nagy pontosságot igénylő agy és gerincvelő műtéteknél jelenthet áttörést. Ebből készítem a habilitációmat is.

» Végezetül térjünk még vissza a hazai egészségügy állapotaihoz. Ön szerint mi a legfontosabb feladata a választásokat követően felálló új kormánynak?

- Választási győzelem esetén a Fidesz egészségügyi programjának világosnak és egyszerűnek kell lennie. Érvényesüljön benne az öt egészségpolitikai alapelv,
amely szerint az ellátás legyen igazságos, hozzáférhető, hatásos, hatékony, megvalósítható.

NÉVJEGY

• Dr. Csókay András idegsebész (1956)
• A Budapesti Műszaki Egyetemen 1980-ban építészmérnöki diplomát, majd 1989-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán orvosi diplomát szerzett.
• 2005-ben Prima Primissima közönség-díjat kapott.
• Öt gyermek édesapja.
• A súlyos traumás agyduzzadás kezelésére az úgynevezett éralagút-technika módszert és további koponya-térnyerési technikák új műtéti megoldásait fejlesztette ki.

Vissza