HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Nagy hiány van a jó szóból

2010. december 9. (csütörtök) 20:02
 
A szentegyházi Gyermekfilharmónia, a "jómagyarnaklenni" érzés szolgálója. Olyan ajándékot adna mindenkinek Haáz Sándor karnagy, amiből a legnagyobb hiány van...

..., de nem árulják egyetlen üzletben sem. Jó szót, őszinte beszélgetéseket és persze közös éneklést kíván mindenkinek. Az általa vezetett szentegyházi Gyermekfilharmónia az idei adventben a miskolciaknak a város karácsonyfája – a Szentegyházáról érkezett fenyő alatt – is énekel.

A 100 tagú énekkarból és 40 fős zenekarból álló szentegyházi Gyermekfilharmónia – becenevén Fili – legutóbb novemberben járt Magyarországon, amikor a magyar kormány meghívására a Parlamentben ülésező Székely Nemzeti Tanácsot, és az éppen akkor ott-tartózkodó európai uniós küldöttséget köszönthették énekükkel. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2009 nyarán vendégszerepeltek legutóbb.
Mit hoznak az idei adventben nekünk? – kérdeztük az együttes vezetőjét, Haáz Sándort.

[3_960] HaazSandor.jpg

Újdonságszámba megy az adventi koncertünk, hiszen most lesz egy nagyon jópofa báránykás népdalcsokrunk, egy nemrég hangszerelt spanyol táncdalunk, amivel a Parlamentben köszöntöttük az EU-s delegációt. De a legszebb újdonság a hangversenyünk második felében a 10-12 karácsonyi dalocska gyertyafényben.

Nekünk nagy ajándék lesz ez a koncert, de mit adhat az együttesnek a magyarországi vendégszereplés?

Rendszeresen járunk Magyarországra és a Kárpát-medencébe nyáron is. Sok szempontból fontos ez nekünk, bőven lehetne mesélni… Székely gyermekeink a történelmi Magyarország minden táját meg kell, ismerjék – az embereket, intézményeket, műemlékeket. E honismereti látogatásainkról minden Filharmónia-tag ír saját turnénaplójába, otthon a családban felolvassák, beszélgetnek az anyaországról. A második szempont sem elhanyagolható: remek termálfürdők, gondozott parkok, emlékművek, civilizált városok, magasabb életszínvonal. Megannyi élvezet, másolni való példa!
Az sem csekély szempont, hogy erdélyi kultúránk szócsöveként a terebélyes társulat „honfoglal” Magyarországon. Énekes kultúránk számos hívet toboroz a „jómagyarnaklennni” érzés szolgálatába.
Utoljára, de nem utolsó sorban: a szereplés, taps, kapcsolatok, közös táncházak tartják életben zenés társulatunkat, vonzzák az új Fili-tagokat.

[2_960] Korus.jpg

A mostani turnéjuk során énekelnek majd az alatt a fenyő alatt is, amely – megelőzve önöket – lakhelyükről érkezett a megyeszékhelyre, Miskolcra. Mit tenne ajándékként mindannyiunk karácsonyfája alá?

– Egyszerűbb lenne felsorolni azt, hogy mit nem tennék a fa alá… De nem akarok ünneprontó lenni. Gondolom, hogy a mindenféle ketyere, hanghordozó-csoda helyett inkább beszélgetni kéne, együtt gondolkodni, mesélni, közben énekelni otthon. De ez az év minden napjára érvényes gondolat. Nehezíti az ünnepet az, hogy ezen „ajándékokat” nem árulják egyik üzletben sem, nem lehet pénzre fordítani, bármennyire szeretnénk. Pedig akkor milyen simán menne! Hiszen óriási kereslet és nagy hiány van a jó szóból, a családi közösséget tápláló jó ízű beszélgetésekből.
Minden miskolci, magyarországi, európai barátunknak azt kívánom, amit a Fili-tagoknak is: énekeljenek egyet a karácsonyi ünnepeken, ha tiszta egyedül, akkor is. De ha tehetik, szeretteik körében!

-pg-


A karmester

Haáz Sándor zenetanár 1955-ben született Székelyudvarhelyen. Nős, három fiú édesapja. A marosvásárhelyi Művészeti Líceum, majd a Zenetanárképző Főiskola elvégzése után 1978-ban helyezték Szentegyházasfaluba zenetanárnak. Levelező tagozaton elvégezte a kolozsvári konzervatóriumot is. Az iskola kórusából, valamint fúvós és vonószenekarából 1982-ben megalapította a Gyermekfilharmónia együttest, amely fennállása óta több mint 500 koncertet adott Erdélyben és külföldön, leginkább Magyarországon. Munkásságának elismeréseként számtalan díjat, elismerést kapott (Pl.: 2002 Szentegyháza – Pro Urbe-díj; 2003 – Magyar Örökség díj; 2004 – Udvarhelyszék Művelődéséért díj; 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja; 2006 – Bartók Béla-emlékdíj, 2006 – Nagy Lajos-emlékérem, 2007 – Magyarságért díj.)

Koncertnaptár 2010. december 18–23.

[1_t] Zenekar.jpgA nyíregyházi koncert után december 18-án, vasárnap éjjel érkezik Miskolcra a szentegyházi Gyermekfilharmónia, másnap Kassára utaznak.
December 20-án, hétfőn este 7 órától Ózdon az Olvasóban adnak koncertet.
December 21-én, kedden délután 4 órakor a miskolci Szent István téren köszöntik a „nagyfalusi” fenyőt
December 21-én, kedden este 7 órától a Miskolci Egyetemen adnak koncertet
December 22-én, szerdán este 7 órától a gyomaendrődi Szent Imre-templomban lépnek fel.

Vissza