HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Interjúk félidőben - Országgyűlési képviselőket kérdeztünk

2012. június 15. (péntek) 10:29
 
Félidejéhez érkezett a 2010-2014-es parlamenti ciklus. Ennek kapcsán megyénk két fideszes országgyűlési képviselőjét, Csöbör Katalint (1. számú választókerület) és Koncz Ferencet (11. számú választókerület) kértük rövid mérlegkészítésre.

[1_180] CsoborKatalin.jpgAz Országgyűlésben és hivataloknál milyen lobbitevékenységet tud kifejteni a körzetében található települések fejlesztése érdekében? – kérdeztük Csöbör Katalint.

Valóban rendszeresen megkeresnek önkormányzatok, polgármesterek a terveikkel kapcsolatban. A lobbizásról általában sokan vélekednek tévesen, mert valójában nem tudják, hogy miről is van szó. A lobbizás szigorúan közhatalmi döntések tartalmának befolyásolása. Természetesen az országgyűlési képviselők helyzeti előnyben vannak, mert ők maguk is döntéshozók – fogott a válaszba a képviselőnő. – A mai nehéz gazdasági helyzetben, ha lehet, még inkább felértékelődik a lobbizás jelentősége, hiszen kevesebb projektre van pénzügyi lehetőség. Nagy a harc a nagyvárosok között is, és a kisebb települések között is. Ennek azonban nem feltétlen tesz jót a nyilvánosság, ezért csak utólag szeretünk beszámolni az eredményekről. A médiában legutóbb viszonylag széles nyilvánosságot kapott a biomassza tüzelésű kazánprojekt első üteme, amelyben valamennyi, a választókerületemben található település pályázott és nyert is. A projekt második ütemének folyik az előkészítése, és folyamatban van több miskolci projekt előkészítése is. A szelektív hulladékgyűjtés és hulladékhasznosítás, aztán az úgynevezett „Okos pont” projekt, az integrált utas tájékoztatási projekt is arra a pontra jutott, hogy indulhat a beruházás.
    
Félidőben vagyunk, hogyan értékeli eddig tevékenységét?

Saját tevékenységemet nem szívesen értékelném. Sok helyen elhangzott már a médiában, hogy az elmúlt két évben rekordszámú törvény született, új alkotmányt, illetve alaptörvényt hoztunk létre. Ez sokszor éjszakába nyúló plenáris üléseket, vitákat jelentett, de ez a munkánk, ezt vállaltuk, ezt el kellett végezni. A magyar hagyományt, saját történelmi értékeinket végre valakiknek érvényesíteni kellett. Sokan mondják, hogy talán túl sok konfliktust vállalt föl a kormányoldal, de én belülről látom, hogy ezeket a konfliktusokat nem lehetett elkerülni. Közhelyszerűen hangzik, de ettől igaz: az előző kormányok csak a saját politikai érdekeiket követve, hihetetlen adósságot hagytak utódaiknak. Ez az adóssághegy pedig még itt van, és hosszú évekig tart a visszafizetése, miközben azok, akik fölvették most követelik tőlünk az eredményeket, a munkahelyeket, a magasabb életszínvonalat. Erre a „cinikus” szó kevés.       
    
A ciklus második felére milyen fő céljai vannak?

Az előbbiekben részben már válaszoltam erre a kérdésre is. Vannak nagyon fontos, Miskolcot érintő nagyprojektek, amelyekről hetente egyeztetünk az érintett minisztériumokban, és reményeim szerint többet is sikerül megvalósítani közülük. Konkrétumot majd akkor mondanék. Mindenesetre megvan a legfelsőbb szintű politikai akarat Miskolc és környékének kiemelt támogatására.


[2_180] KonczFerenc.jpgKoncz Ferenc családjával Szerencsen él. Felesége közgazdász, három gyermeke van. Szívügyének tekinti Szerencs és Tokaj-hegyalja jövőjét, 2010-ben Szerencs lakossága elsöprő többséggel választotta meg polgármesternek.

- Mit tart a legfontosabb feladatának országgyűlési képviselőként, polgármesterként?

- A választókerületem az ország egyik leghátrányosabb térségében helyezkedik el, és Szerencs központi szerepet tölt be itt, így a városban történtek hatással vannak a vonzáskörzetre is. Országgyűlési képviselőként hazánk sorsa, a magyarok jövője a legfontosabb számomra, polgármestereként pedig az itt élő emberekért érzek felelősséget. Bízom a sikeres jövőben, de ehhez a legégetőbb kérdést, a munkahelyteremtést kell megoldanunk. Az emberek joggal várják egy polgármestertől, hogy mindent megtegyen értük, és segítse az új álláshelyek létrehozását. Ezen dolgoztunk 2010-től, amikor átvettük a város irányítását. Kemény takarékoskodásra volt szükség, de a kormány segítsége nélkül nem tudtuk volna átvészelni a nehéz időszakot. A központi támogatásokkal és a már említett jó gazdálkodással 2011 végére mintegy félmilliárd forinttal csökkentettük a korábbi önkormányzattól megörökölt 2,8 milliárdos adósságállományt. A magyar kormány még 2011-ben 110 millió forintos, a folyószámlahitelek visszafizetésére fordítható, rendkívüli támogatást utalt át. Emellett – ugyancsak tavaly – az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknak kiírt pályázatok első ütemében megítélt 108,8 millió forint után novemberben újabb 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk. Az összegek mértéke országos viszonylatban is kiemelkedő volt, amelyekhez további 1,5 millió forint érkezett szociális tűzifa vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásként, illetve újabb 17, 4 milliós összeget kapott Szerencs az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására. Összességében mintegy 327 milliós állami segítségben részesült Szerencs Város Önkormányzata.

- A munkahelyteremtésre milyen konkrét megoldásai vannak?

- Büszkén mondhatom, hogy a közeljövőben rakjuk le egy új, szigetelőanyag gyártó üzem alapkövét. A gyár létesítésével kapcsolatos eddigi nehézségeket leküzdöttük, reméljük, hogy 2013 őszén a próbaüzem is megkezdődhet. Itt mondom el, hogy eddig nem igazán volt kihasználva Tokaj-hegyalján a szüreti időszakban keletkező törköly hasznosítása, eltekintve a pálinkafőzéstől, maga a szőlőmag egyáltalán nem. Sikerült fellelni egy vállalkozást, amely érdeklődést mutatott egy szőlőmag olaj-gyártással foglalkozó kisüzem kialakítására Szerencs Ipari Parkjában. Már csak napok kérdése, hogy ez az üzem megkezdje a munkát. Nem feledkezünk meg településünk mindennapjairól sem. Sikeres pályázatnak köszönhetően felújítjuk a város óvodáit, európai uniós forrás áll rendelkezésünkre a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer kiépítésére. Kiemelt kérdésként kezeljük az idegenforgalom fellendítését, ami szintén új munkahelyeket jelenthet. Fontos megemlíteni a nagy hagyományokkal rendelkező szerencsi csokoládégyártást, amely egy helyi vállalkozás révén ismét komoly hírnevet szerzett már városunknak. Hogy mennyire tartjuk fontosnak mindezt? Idén immár ötödik alkalommal rendezzük meg az Országos Csokoládéfesztivált, amelynek elsődleges célja: megismertetni a világgal az itt készülő kiváló édességeket, népszerűsíteni Szerencs és Tokaj-hegyalja történelmi, gasztronómiai értékeit.

Vissza