HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Lézerfényes Miatyánk

2013. október 7. (hétfő) 13:01
 
Különleges esemény helyszíne lesz október 19-én este fél 8-tól a miskolci Szent Anna-templom: lézerfényes látványt kap a Miatyánk, majd orgonakoncert zenei áhítatát mélyíti a modern technika.

Modern miskolci áhitat

– A Fényszínház készített egy egyházi témájú előadást. Semmiképpen nem nevezném lézershownak – mondja Szarvas Péter plébános atya. - Ez egy áhítat lenne, amelynek első részében a Miatyánk gondolatai kerülnek elő, Simon András keresztény grafikusművész képeinek felhasználásával. A második részben pedig komolyzenei darabokat ,,festene alá” a fénytechnika, ami segíti majd az elmélkedést. A fiatalabb generációt is szeretnénk megszólítani ezzel a rendezvénnyel, hiszen a lézeres fénytechnikával inkább ők találkoznak a diszkóban meg különféle bulizós helyeken. Itt szeretnénk megmutatni, hogy mindenféle technika szolgálhatja az Isten dicsőségét is. Az lenne a cél, hogy megtaláljuk a modern eszközök helyét is az istendicséretben.

[1_180] Fenyszinhaz2.jpgA ,,jedilovagoktól” az imádságig

A lézerlátványvilágnak a ,,jedilovagok” (Star Wars) hódítottak teret a ’80-as évek elején. A Lézerszínház is akkortájt indult a Planetárium ,,bolygóközi” műsorait színesítve, akkori legendás együttesek, zeneszerzők (Pink Floyd, Vangelis…) zenéit lézershow-val ,,dúsítva”. A Lézerszínház azóta megszűnt. Az utána maradt űrt most a Csömör Hermina vezette Fényszínház igyekszik kitölteni, s egyik műsoruk a Simon András grafikussal közösen készített Jelenések című előadás.

– Mintha reneszánszát élné a műfaj… - említjük a Fényszínház vezetőjének.

– Meglehet… Látványvilágban ez luxus kategória, hiszen nem olcsó a lézerfény előállítása. Pedig ma már sokkal több a technikai lehetősége is, mint kezdetben. Már nem csak állósugarak lehetnek, hanem akár grafikus animációk különféle zenére, számítógéppel vezérelve. Hál’Istennek egyre többen kezdik megismerni, s bátrabban használni. Sokakban sajnos a lézerfény összekapcsolódik a discó világával, esetleg a lézeres szemműtétet említenék még az emberek, ha kérdeznénk őket a témáról. De ez téves sztereotípia, a műfajnak bárhol lehet helye!

– Nagyon bonyolult dolog egy lézershow elkészítése? Olyan ,,misztikusnak” hangzik az átlagember számára.

– Tizenévvel ezelőtt leginkább azért nem volt ez nőies szakma, mert elég nagy konténerekkel és 380 Volttal kellett dolgozni. Most viszont már sokkal könnyebb a telepítése, gyakorlatilag be kell dugni egy kapcsolót a konnektorba, és a gépek működnek, számítógép vezérléssel előre fel lehet programozni a műsort. Azt szoktam mondani, hogy ha én ,,szőke nőként” tudom ezt kezelni, és össze tudok hozni egy show-t, akkor annyira bonyolult nem lehet…

– Mitől olyan drága az előállítás?

[2_180] Fenyszinhaz1.jpg– A lézersugár előállítása kerül sokba, az egy darab fénycsíké, ami kijön. Ez egy fizikai folyamat, fénygerjesztés indukált emisszió útján. A speciális kristály – amiből a lézerfény érkezik – gyártása teszi nagyon drágává, s ráadásul nem hosszú az élettartamuk sem. Mintegy 5000 üzemóra után tönkremegy maga a kristály, és már nem világít.

– Mi az, amit igazán szeret ebben a munkában, ami külön izgalmassá, érdekessé teszi az ezzel való foglalkozást?
– Szerintem a közönség öröme, ujjongása a végén, amiért érdemes csinálni – ez éltet minden színpadi embert. Ugyan mi nem a színpadon játszunk, hanem egy eszköz ,,játszik” általunk, de a közönség rácsodálkozásának öröme a mi munkánknak szól, s ez hajtja az egészet… Én magát a fényt is szeretem, számomra szakrális erővel bír…

– Hogyan történik egy-egy műsor látványának megtervezése?

– Hallgatom a zenét, s a lézer ,,látható hangként” megjelenik a fejemben: képileg hamar összeáll a műsor, hogy milyen effekteket, ábrákat kellene megjeleníteni.

– Mit kell tudni a miskolci Szent Anna-templomban megvalósuló előadásról?

–  A címe: Jelenések, s két részből áll: az első a Miatyánk-imádsághoz rendelődő lézerfény játék. Úgy érzem, hogy mivel a fénynek szakrális ereje lehet, nagyon is helyet kaphat a templomok csodálatos világában. S ebben szerencsére egyetértett velem Simon András keresztény grafikusművész, s válogatott nekem a rajzai közül.

– Megkapó egyszerűségű, ám nagyon mély és kifejező rajzai vannak…

– És nagyon felemelő lézerfénnyel körülrajzolva is… A második részben élő orgonamuzsikában gondolkodom, arra szeretnék sugárjátékot, már grafika nélkül… A gondolat egy a Mátyás-templomban hallott orgonakoncerten ébredt, ami nagyon megfogott: ,,özönlöttek” a képek a fejemben, láttam, mit lehetne az oltár körül csinálni. Azt hiszem, a nem vallásos embereket is be lehetne vonzani ezzel. A ma emberétől az imádság távolabb áll, nem érzik át, mennyire segítheti (lelki)életüket. De egy ilyen látvánnyal is elmélyített közös imádság hátha megérinti őket is.

Dobos Klára

Csömör Hermina gondolatai a miskolci Szent Anna templomban  október 19-én, szombaton este fél 8-tól látható előadáshoz.

A fény az emberi történelem során mindig óriás erejű szakrális szimbólum volt. Hisszük, hogy a fény jelenléte a templomban különös erővel szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük magunk és mások életét. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújtanak a léleknek. Jelenések című előadásunkban feldolgozzuk a Miatyánkat, multimédiás és lézeres eszközökkel. A lézergrafikák megalkotója Simon András grafikus művész, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó, és különleges vonalvezetésű grafikáit látványosan emeli ki a lézerfény textúrája.

Imáink mindig meghallgatásra találnak. A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Újkori feldolgozásában törekedtünk a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására: zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmeinek bensőséges hangulatával. A Miatyánkot a világ szinte minden nyelvére lefordították. Bízunk benne, hogy a nézőinket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesítjük. 

A Fényszínház 2013 elején alakult, hiánypótlóként betöltve az űrt, amit a planetáriumban megszűnt Lézerszínház hagyott maga után. Egyedülálló fény-látvány élménnyel és erőteljes színpadképekkel várja nézőit, valamint mindazokat, akik hisznek a magyar kortárs tánc-, fény-  és színházművészet megkérdőjelezhetetlen létjogosultságában. Biztosak vagyunk abban, hogy előadásainkat nemcsak színházi környezetben, hanem szabad terekben és alternatív helyszíneken is bemutathatjuk, ugyanis remekül érvényesülnek a látnivalók a tágabb dimenziójú nyílt térségekben, így akár templomokban is.

A műsor jótékonysági célú, a templom felújításának javára. A résztvevők templomban elhelyezett perselyben helyezhetik el felajánlásaikat.

Vissza