HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Rekordszámú pálinka a Quintessence Pálinkaversenyen!

2016. január 20. (szerda) 09:00
 
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (VII.) Pálinkaversenyre rekordszámú nevezés érkezett. Magyarországon eddig még soha egyetlen egy pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával. A pálinkák és párlatok bírálatára a január 14‒16-án került sor Ongán.

A háromnapos zsűrizés során a 26 fős nemzetközi bíráló csapat tagjai három országból, Magyarországon kívül Ausztriából és Romániából érkeztek. Minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltése. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 6 bíráló minősített (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen). Ha nem volt konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozott a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez került a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot töltött ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.

[1_960] kep1.jpg

Új elemként először került bevezetésre az úgynevezett „száraz próba”. Ennek a lényege a kiürült pohár vizsgálata, mely eddig még sehol sem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálta, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrőn megtalálva a konszenzust dőljenek el a helyezések.

A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 125 (11%), ezüst oklevelet 276 (24,4%), míg bronz oklevelet 305 (26,9%) pálinka és párlat. 45 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra. A nevezett pálinkák Magyarországon kívül Erdélyből és a Felvidékről érkeztek, helyileg 118 különböző főzdében kerültek kifőzésre. Az 1132 nevezett és lebírált mintából 266 volt a kereskedelmi tételek száma, 675 a bérfőzők és 191 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A nagyaranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 22-én 18.00 órától választják ki a közönségdíjas pálinkát Dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlése elnökének, a pálinkaverseny fővédnökének megnyitóját követően.

[2_960] kep2.jpg

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére január 23-án, 18 órától kerül sor Lillafüreden, a Palotaszállóban. A rendezvényt gála és pálinkabál zárja. 

Részletes program, bővebb információk:

http://quintessence-palinka.hu/hu/

www.okeonga.hu

Tel.: 70-313-3216, Takács László OKE elnök, versenyigazgató

Vissza