HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Egyedülálló hegesztés-technológiai fejlesztő központot adtak át a Miskolci Egyetemen

2019. február 22. (péntek) 20:03
 
A Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) keretében megvalósult hegesztő robot laboratórium ünnepélyes átadására került sor 2019. február 21-én, a Miskolci Egyetemen.

A létrehozott hegesztő robot laboratórium fő célja olyan hegesztés-technológiai fejlesztő központként való működés, amely szolgálja a RECHNEN cég által megfogalmazott hegesztés-technológiai feladatok és új technológiák kidolgozását, a cég további hegesztési igényeit, közös szervezésű bemutatók megtartását, illetve az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben folyó kutató munkát és az oktatási feladatok ellátását az alap-, a mester-, a hegesztő szakmérnöki, a PhD és a posztdoktori képzés, valamint a mérnök továbbképzés területein.

[2_960] _MG_6441.jpg

Az így átadásra került összetett rendszer teljes értéke mintegy 35 millió forint, felszereltségét, összeállítását tekintve pedig egyedülálló a magyar felsőoktatási intézményekben.

A fejlesztő központként funkcionáló hegesztő robotcella a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének szakmai felügyelete mellett jött létre. Az átadó rendezvényen köszöntőt mondott többek mellett Dr. Deák Csaba, a Miskolci egyetem kancellára és Dr. Czap László intézményfejlesztési rektorhelyettes.

A robotcella berendezéseit a Rechnen Hegesztőház Kft., a Lorch Schweisstechnik GmbH. és az Urban Pack biztosította, a laboratórium szerves részét képező Robotmaster V7 hegesztés specifikus CAD/CAM szoftvert pedig a Pannoncad Kft. telepítette.

[6_960] _MG_6301.jpg

A rendezvény szakmai programját képezte Prof. Dr. Lukács János (FIEK igazgató), Andreas Schierl (LORCH GmbH közép-kelet-európai területi képviselő), Bodorkós Gergely, (RECHNEN Kft. ügyvezető igazgató), Urbán Tibor (Urban Pack értékesítési vezető), Benjámin Gábor és Gémes Pál (Pannoncad Kft. képviselők) és Prof. Dr. Mertinger Valéria (Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet igazgató) előadása. A rendezvényen szakmai előadást tartott továbbá Prof. Dr. Gerald Wilhelm, aki a LORCH fejlesztő mérnöke és a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyetemének (Munich University of Applied Sciences) professzora, és aki a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának vendégprofesszora.

[4_960] _MG_6326.jpg

A partner cégek és a Miskolci Egyetem között létrejött együttműködés keretében a RECHNEN biztosított egy KAWASAKI BA006N típusú fogyóelektródás ívhegesztő eljárással üzemelő hegesztő robotot, az ehhez szükséges biztonsági és védő felszerelésekkel kiegészítve. A hegesztéshez szükséges S-RoboMIG XT típusú áramforrást a LORCH cég szállítja. A minél szélesebb technológiai kihasználhatóság érdekében a RECHNEN cég telepített a robot mellé egy forgató berendezést, amely kéttengelyes kivitelű, részben a robot vezérléssel összekapcsolt, így univerzálisan, gyártmány kialakítástól függetlenül kivitelezhető a hegesztés. A rendszer lehetőségeit tovább bővíti egy hegesztés specifikus CAD/CAM gyártástámogató szoftver, a Robotmaster V7, amely a PANNONCAD Kft. jóvoltából áll rendelkezésre. A szoftver teljes egészében leképezi egy virtuálisan modellezett munkatérben a robotcellát, így adott gyártmányhoz a robotpálya generálás off-line módon történhet, amely nagymértékben meggyorsítja a robot programozás folyamatát. A robotcella egyesítve a Robotmaster V7 szoftver előnyeivel új teret nyit a hegesztés ipari automatizálásában.

[3_960] _MG_6489.jpg

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán 59 évvel ezelőtt, az országban először, indult el hegesztő szakmérnök képzés, amelynek köszönhetően napjainkban a posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) és a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) által elfogadott európai (EWE) és világszintű (IWE) okleveleket vehetnek át. A hegesztő szakmérnök képzés 26. évfolyamának első konzultációs hete egybeesett az átadó ünnepséggel, így – kihasználva ezt a lehetőséget – Prof. Dr. Gerald Wilhelm előadását is hallhatták a megnyitón résztvevők a védőgázas fogyóelektródás ívhegesztés korszerű eljárásváltozatai témakörében. A LORCH céggel és a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyetemével való együttműködést tovább szélesíti a Wilhelm professzor által kezdeményezett és részben finanszírozott, közös PhD kutatási téma.

[5_960] _MG_6518.jpg

Háttér:

A RECHNEN Hegesztőház Kft.-t 1991-ben magánszemélyek alapították, hegesztéshez kapcsolódó kereskedelmi tevékenység és műszaki feladatok megoldására. Tevékenységében a kereskedelmi rész a meghatározó, de számos esetben fordul elő hegesztéssel összefüggő problémák megoldása, újabban automatizálási és robotizálási feladatok teljesítése. A társaságot Bodorkós Gergely vezeti, aki okleveles gépészmérnök, hegesztő szakmérnök (EWE/IWE diplomás), jelenleg is a Miskolci Egyetem doktorandusza. A társaság célja partnereinek segítése a régió hegesztési feladatainak megoldásában, amely szellemiséget jól tükrözi a most újonnan átadásra kerülő laboratórium is. Ezzel új tér nyílik a technológiai fejlesztésekre a hegesztés műszaki problémáiban. Az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézettel való együttműködés már több évtizedes, az alapítás óta szoros kapcsolat van a két szervezet között.

A LORCH már 60 éve gyártja Auenwaldban a különböző hegesztő berendezéseket, a legmagasabb igényeket kielégítve. A kisméretű, elektródás készülékektől az automatizált, robotizált hegesztési rendszerekig kínál tartós használatra termékeket és megoldásokat. A LORCH berendezések megtalálhatók az ipar minden területén, az egyik vezető hegesztő berendezéseket gyártó cég a világon, elnyerte a Német Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium innovációs díját is.

A KAWASAKI, több mint 120000 telepített robottal, piacvezető az ipari robotok és automatizált robot rendszerek széles felhasználási és alkalmazási területén. Mint az első robotgyártók egyike, ma már 45 éves tapasztalattal rendelkezik a legjobb minőségű robotok és robot vezérlők fejlesztésében, gyártásában. A németországi székhelyű KAWASAKI GmbH piacvezető a hegesztő robotok területén Európában.

További képeink:  https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2472532179642626


(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza