HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A rendőrség őrizetbe vette Tornanádaska polgármesterét

2011. október 25. (kedd) 16:04
 
Uzsora-bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Tornanádaska polgármesterét és feleségét, valamint a polgármester unokatestvérét; a bíróságnál kezdeményezik előzetes letartóztatásukat - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. Beri Tamás idén januárban, időközi polgármester-választáson nyerte el a tisztséget, független jelöltként indult a posztért.

A nyomozás adatai szerint a polgármester boltjában helyiek jelentős felárral hitelre vásárolhattak, az áru értékét, vagy gyakran annak többszörösét a polgármester a hivatalon keresztül folyósított juttatásokból vonta le - mondta Gaskó Bertalan, a főkapitányság szóvivője. A 38 éves polgármestert, 32 éves feleségét, valamint a polgármester 28 éves unokaöccsét gyanúsítottként hallgatta ki az Edelényi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. Az őrizetbe vett faluvezető és felesége úgynevezett szociális boltot üzemeltetett a településen, ahol a község lakói a polgármester által meghatározott napi limit alapján élelmiszereket vásárolhattak hitelbe. A következő hónapban az adósoknak a felhalmozott, átlagosan 100 százalékos kamattal terhelt tartozásokat, a családjuk részére folyósított segélyekből kellett megadni.

A nyomozás adatai szerint a polgármester a testvérét és unokatestvérét a közmunkaprogram keretében gyakorlatilag arra alkalmazta az önkormányzatnál, hogy a segélyek kifizetésekor "rendet" tartsanak, "biztosítsák a nyugodt körülményeket a bolti tartozások beszedésére". A gyanú szerint a polgármester júniusban, tartozásuk rendezése érdekében, behívatott két helyi lakost, majd a jogosnak vélt tartozás kiegyenlítése érdekében az unokatestvérével tettleg bántalmaztatta őket. Az Edelényi Rendőrkapitányság hétfőn a gyanúsítottaknál, illetve a tornanádaskai boltban házkutatást tartott, majd a kihallgatásukat követően őrizetbe vette a gyanúsítottakat, akiket - személyenként eltérően - többek között uzsora-bűncselekménnyel, közokirat-hamisítással, csalással, valamint önbíráskodással gyanúsít a rendőrség.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán ez év január elején, időközi polgármester-választáson nyerte el a tisztséget Beri Tamás, aki független jelöltként indult a posztért. A 320 tornanádaskai választópolgár három függetlenre voksolhatott; az új polgármester a leadott 253 szavazatból 163-at szerzett meg.

[1_960] BeriT.jpg

MTI Fotó: Vajda János

Vissza