HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Táblákkal jelzett turisztikai célpontok

2012. szeptember 13. (csütörtök) 12:02
 
Az európai uniós támogatással megvalósult „Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program” keretében...

...a közelmúltban turisztikai nevezetességeket jelző táblákat helyeztek ki megyénkben. Négy tematikus útvonal – a Bor, a Gótikus, az Ipari Örökség és a Várak útja – vált így jobban követhető, vonzóbb célponttá a hozzánk érkező vendégek számára.

[1_960] Turak.jpg

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program

A turisztikai fejlesztések egyik fontos feltétele, hogy a turisták megfelelő információval rendelkezzenek a régió látnivalóiról, vonzerőiről. A „Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program” elnevezésű projekt keretében a partnerek, közösen a helyi szolgáltatókkal, úgy találták, hogy a térség turisztikai és kulturális látnivalóinak csak kis része van jelenleg megfelelően jelezve. A látogatók által kitöltött kérdőívekben a leggyakoribb negatív válaszok a nem megfelelő, vagy hiányzó jelzéseket és promóciós anyagokat jelölték meg. A kassai térségben a táblákra a Gótikus út volt az egyetlen példa, a Szepességben és Gömörben, ezek a táblák az irányt és a látnivalót jelezték. Ilyen táblák Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem voltak.

[3_960] Tabla.jpg

A projekt keretében a Kassai Kerületi Önkormányzat – összhangban a Terra Incognita program megvalósításával, mely a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt része – kitáblázta a turisztikai látnivalókat a következő tematikus utak mentén – Bor, Gótikus és Ipari Örökség útja. Borsod-Abaúj-Zemplén megye az előző három tematikus útvonal mellett a Várak útját is táblákkal jelölte ki. Így nálunk összesen 84 darab turisztikai barna irányjelző tábla került ki az utak mellé. Ezzel megyénk is bekapcsolódott a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 projektbe, az Észak-magyarország Régió Nemzetközi Együttműködési Stratégiájában foglaltaknak megfelelően.

A projekt fő célja a határ-menti turizmus fejlesztése, ami segíti a gazdasági megújulást, a határ menti térségek – a kassai térség és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – versenyképességének fokozását.
A megvalósítás – mindkét térségben – jelentősen javítja a turisztikai látnivalók megközelíthetőségét a tematikus útvonalak mentén, és több információt nyújt a látnivalókról a turistáknak. Mindezek mellett a projekt megvalósítása növeli a határ-menti turisták motivációját a szomszédos régió felfedezésére, és a jelrendszernek köszönhetően lebontja a nyelvi korlátokat.
A projekt eredményei egyéb, elsősorban társadalmi és kulturális célokat is szolgálnak. Erősítik az emberek közötti kapcsolatokat, a társadalmi együttműködést, hozzájárulnak a térségben élők életminőségének javulásához.

[2_960] Partnerseg.jpg

Vissza