HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Főszerepben a közbiztonság

2016. április 29. (péntek) 12:10
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén ünnepélyes keretek közt adta át Török Dezső, a közgyűlés elnöke a Megye Közbiztonságáért Díjat dr. Ongai Péter alezredesnek és Hevele István György címzetes törzszászlósnak.

Török Dezső nyitotta meg a közgyűlést. A határozatképesség megállapítását után  elfogadták az ülés napirendjét. Ezt követően azonnal ünnepi pillanatok következtek, amelyet megtisztelt jelenlétével dr. Balogh János vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka is. A közgyűlés elnöke dr. Vereckei Csaba megyei főkapitány társaságában átadta a kiemelkedő rendőri szolgálatot elismerő díjakat.

A második napirendi pont keretében a főkapitány mondott szóbeli kiegészítést a megye közbiztonsági helyzetét bemutató írásbeli beszámolóhoz. Kitért arra is, hogy az irányítóközpontba befutott mintegy 20 ezerrel több telefonhívás a lakossági bizalom erősödését jelenti. „Bűnügyi szempontból konszolidált év volt” – értékelte 2015-öt és azt a célt tűzte ki 2016-ra, hogy ezt az eredményt tartsák meg.

A képviselők közül sokan hozzászóltak a témához. Csiger Lajos (Fidesz frakcióvezető) a nyomozási eredményesség javulását emelte ki, amely megyénkben jelentősen meghaladja az országos átlagot. Lukács András (MSZP) elismerően szólt az állományon belüli szemléletváltásról, a rendőrök jó hozzáállásáról, a stabil fegyelmi helyzetről. Miklós Árpád (Jobbik frakcióvezető) elismerte, hogy vannak eredmények, de hozzá tette: vannak még területek, ahol sok bűncselekmény történik.

[0_960] apr5.jpgA kitüntetettek: dr. Ongai Péter (balra) és Hevele István György

A közgyűlés elfogadta az előterjesztést. Ezt követően beszámoló hangzott el a megyei önkormányzat elmúlt évi költségvetésének a teljesítéséről és javaslatot tettek a zárszámadás megalkotására. Dr. Kovács János megyei főjegyző kiemelte, hogy megfontolt gazdálkodás jellemezte a hivatalt, folyamatosan keresték az újabb forrásokat. A testület elfogadta a beszámolót, akárcsak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásáról készült előterjesztést. Tekintettel a folyamat korai szakaszára később lesz látható a pályázók érdeklődése és az igényelt források nagysága.

A közgyűlés tudomásul vette a megye mezőgazdaságáról készült tájékoztatót. Több, személyeket, gazdasági érdekeket érintő témát – mint például a Szent Erzsébet Díj odaítélését – zárt ülés keretében tárgyalták a képviselők.

Az ülés végén, az „Egyebek” keretében Török Dezső bejelentette, hogy az idei megyenapot június 18-án Tokajban tartják meg.

Vissza