HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

DEMJÉN FERENC: A közönség szeretete adja az erőt

2008. május 14. (szerda) 18:44
 

Demjén ezen az estén is jött, énekelt és győzött. A miskolci Jégcsarnokban április 26-án megtartott koncerten ott voltak a tizenévesek ugyanúgy, mint az ötvenesek, és az aranykorú énekessel együtt fújták a dalt. "Rózsi", ahogy ezt tőle megszokhattuk, most sem engedélyezett magának pihenőt, egymást követték a nóták - régiek és frissebbek. Csodálkoznak, hogy a közönség alig akarta leengedni a színpadról? Az idén 62 éves zenésszel a fellépés előtt sikerült találkoznunk.

[2_300] Demjen-koncert.jpg

» Kifogyhatatlannak tűnik az energiája. Évi 40–50 koncert, és akkor még nem beszéltünk a többi fellépésről. Hogy bírja?

A koncertezés nem fáraszt. A közönség a nézőtérről nyomja az energiát, a szeretetük adja az erőt. Feltöltődöm. A fellépések után mindig jól alszom. Egyébként is szeretek aludni, napi 10 órát, ha csak tehetem, ez tartja karban a hangszálaimat. Persze más időszámítás szerint élek, hiszen mi akkor érünk haza, amikor más ember már a másik oldalára fordul. A koncertnaptáramat egyébként igyekszem úgy kialakítani, hogy a január és a február a pihenésé lehessen. Akkor tájakra utazunk, ha csak tehetjük.

[3_180] DemjenFerenc.jpg» Mi jelenti Önnek a kikapcsolódást?

A hajózás és a baranyai birtokom. Húsz évvel ezelőtt vettem egy birtokot Dióspusztán, azóta ott élünk a feleségemmel Rebeccával. Számomra az a hely jelenti az igazi békességet. Ott vannak az állataink – lovak, kutyák, cicák, csacsik –, a természet közelsége megnyugtat, pihentet a zajos város után. Szeretek lovagolni, vagy egyszerűen csak elmélkedni, olvasgatni.

» A dióspusztaiak befogadták?

Az első pillanatban. A közösség tagja vagyok, az az otthonom. Igaz Budapesten is van egy lakásunk, ha az ügyeinket intézzük, ott lakunk, és legtöbbször a fellépésekre is onnan indulunk. De feleslegesen nem töltünk ott egy órát sem, ha nincs dolgunk, irány a birtok, vagy az Adria.

» A hajózás új szerelem?

Tart már egy ideje, van egy hajónk az Adrián. Dióspusztáról 5–6 óra alatt lenn vagyunk a tengernél, amelyet mindketten imádunk, és ott még a telefon sem él. A tenger megadja nekem a szabadság illúzióját, elfelejtem a mindennapok gondjait. Ha a koncertek között van egy-két nap szabadidőm, máris indulunk, és hajóra szállunk.

» Amerikai származású feleségével gyakran kelnek át az óceánon is.

Rebecca gyermekei Amerikában élnek, így őket – és az unokákat – rendszeresen meglátogatjuk, meg természetesen utazgatunk is abban a hatalmas országban, legutóbb például Las Vegasban jártunk, mert visszavágytunk.

» A nagy utazásokról térjünk most viszsza kicsit szűkebb pátriánkba. Sokan tudják, hogy Ön Miskolcon született, hogyan él emlékeiben a város?

Diósgyőrben laktunk, de nagyon kicsi voltam még, amikor elköltözött innen a családunk. Gyerekként persze évekig itt nyaraltam a rokonoknál, sok kedves emlék köt ide, és azóta is nagyon szeretem az egész környéket. Hál’ Istennek szinte nincs olyan év, hogy ne jutnánk el ide koncertezni.


(marczin)

NÉVJEGY

Született: 1946. december 21-én, Diósgyőrben. A család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot, később egy húga is született. A család 1951-ben költözött Budapestre. Demjén a következő zenekarokban basszusgitározott, énekelt, zenét szerzett és dalszövegeket írt: Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék, Bergendy, V'Moto-Rock. Szövegíróként a "Jöjj vissza vándor" című dalall debütált.

[1_t] Rozsi.jpgKEDVENCÜNK KEDVENCEI

Hazai zenei előadója: sok mindenki
Külföldi zenei előadója: sok mindenki
Étel: ami magyar
Ital: vörösbor, ásványvíz
Állat: ló, kutya
Hobbija: lovaglás, hajózás

Tudta? Demjén több mint 500 dalt írt, számai több mint 7 millió lemezen találhatók meg.

Vissza