HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Főhajtás Yerresben

2016. szeptember 30. (péntek) 15:27
 
Magyar Katolikus Misszió és a Párizsi Magyar-ház közös szervezésében az idén is megrendezték szeptember 17-én a hagyományos II. Rákóczi Ferenc megemlékezést Párizs elővárosában, Yerresben. A megyei önkormányzatot Török Dezső, a közgyűlés elnöke és dr. Kovács János, főjegyző képviselte.

II. Rákóczi Ferenc, a kurucok nagyságos fejedelme a szabadságharc végén a behódolás helyett a száműzetést választotta. Lengyelország után Franciaország volt az emigráció második állomása. Grosboisban, a mai Yerresben élt. A Napkirály halálát követő  politikai változások hatására költözött a Török Birodalomba, Rodostóba. Végrendeletének megfelelően halála után bebalzsamozott szívét a grosbois-i kamalduli rendházban temették el ( amely a francia forradalom során eltűnt).  Erre emlékezve rendeznek évente megemlékezést a magyarok. Ezen 2009 óta képviselteti magát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

[0_960] yerres16.jpgA megemlékezők a Saint Honest templomban vettek részt ünnepi szentmisén, majd megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát. A megemlékezésen beszédet mondott többek közt Károlyi György nagykövet és Török Dezső. aki kitért megyénk és a nagyságos fejedelem kapcsolatára, a hagyományápolás fontosságára. Ezt követően magyaros ebéden vettek részt a megemlékezők, majd II. Rákóczi Ferenccel kapcsolatos előadásokat hallgattak.

Vissza