HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Sokan nézték meg az Értéktár program műkincseit

2017. január 16. (hétfő) 12:46
 
Csaknem 650 ezer érdeklődő látta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjában megvásárolt és az ország különböző múzeumaiban elhelyezett műtárgyakat 2015 januárja óta - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

A tavaly decemberi nyitás óta 2149 látogatója volt az Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon című kiállításának. Breuer Marcell, a New Yorkban élt magyar származású építész saját tervezésű, gránitból készült tárgyaló- és tervezőasztalát az Értéktár program keretében vásárolták meg tavaly.

    A Magyar Nemzeti Múzeum Tündérkert Ezüstje című tárlatát, amelyen egy 2015-ben megvásárolt 220 darabos, 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmékből álló gyűjteményt mutattak be, 38 754-en látták június 6. és szeptember 11. között.

    A Miskolci Galériában 2015 decemberében nyílt Kövesi István titkos gyűjteménye című időszaki kiállítást a 2016. augusztus végi zárásig 14 326-an tekintették meg, míg Tiziano Vecellio Mária gyermekével, Gulácsy Lajos Mulatt férfi, Vaszary János Kereszténység, Orbán Dezső Fekvő akt, Abraham van Beijeren Csendélet gyümölcsökkel című alkotását eddig 344 ezren látták a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.

  [0_960] kovesiistvan.jpg  Az egri Dobó István Múzeum Péterváry-gyűjteményt bemutató, Fegyvereink elődei, elődeink fegyverei című kiállítása látogatottsági rekordot döntött: 2016. december 31-ig 155 266-an voltak kíváncsiak a különleges fegyverekre.

    A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 94 760 érdeklődő látta. Az Artpool-gyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László-festmény- és dokumentumgyűjtemény, a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye, a bécsi ezüst klasszicista kínálótál, a Bedő Rudolf-hagyaték egyes tételei, a Kossuth-dagerrotípia, a Kiss Ferenc-gyűjtemény, - benne Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjával - a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb láthatók legyenek.

    A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyar hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

    Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc MNB alelnök vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a magyar országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

(MTI)

Fotó: internet


Vissza