HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Rákóczi ünnep Yerresben

2017. szeptember 18. (hétfő) 13:29
 
A hagyományokat folytatva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat delegációja, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kovács János megyei főjegyző az idén is részt vett Yerresben (egykoron Grosbois) a II. Rákóczi Ferenc emlékünnepségen. A bujdosó fejedelem franciaországi száműzetésének jelentős részét itt töltötte.

Az emlékünnepség keretében szeptember 16-án a Saint Honest templomban római katolikus misét celebrált Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános atya, majd megkoszorúzták a Rákóczi emlékművet. A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott többek közt Károlyi György, Magyarország párizsi nagykövete.

[0_960] yerres17.jpgA nagykövet (középen) társaságában Török Dezső (jobbra) és dr. Kovács János

Török Dezső továbbította a szülőföld üdvözletét. II. Rákóczi Ferencet méltatva kijelentette: „Igazi államférfi volt, egyszerre magyar hazafi és európai személyiség.  A nemzet jövőjét európai konstellációban helyezte el.”  Egy ideig az egykori Grosboisban élt, itt írta meg Vallomásait. Innen 300 éve távozott Rodostóba, de a kamalduli szerzetesek rá gyakorolt hatását jelzi, hogy végrendelete szerint bebalzsamozott szívét a grosbois-i rendházba küldte. A közgyűlés elnöke megköszönte a francia partnerek aktivitását, példaadónak nevezve azt a tiszteletet mellyel a fejedelem kultuszát ápolják.

Vissza