Az új ellenség - ételintolerancia és ételallergia
2017. december 12. (kedd) 17:15– Mind a lakosság, mind az orvos kollégák körében szükség van ismeretterjesztésre, mert nagyon sokan küszködnek úgy az ételintoleranciával vagy az ételallergiával, hogy nem diagnosztizálják náluk a betegséget. Ez azért káros, mert sok beteg kezeli önmagát különféle tüneti gyógyszerekkel éveken át, mások orvostól-orvosig járnak, hogy választ találjanak a szervi elváltozás nélküli emésztési vagy székelési problémákra, ekcémás bőrpanaszokra, fejfájásra, fáradékonyságra, mire végre felmerül valakiben, hogy a háttérben ételallergia vagy ételintolerancia is állhat – jelenti ki dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke. Azzal folytatja: a heveny ételallergia nem marad rejtve, mert az allergiát okozó alapanyag elfogyasztása után azonnal jelentkeznek a tünetek, súlyosabb esetben sürgősségi orvosi ellátásra is szükség lehet. A kisebb mértékű ételallergia vagy a teljesen más úton kialakuló ételintolerancia viszont nem okoz azonnal súlyos panaszokat, így nem gondolnak az étkezéssel való ok-okozati összefüggésre a betegek, gyakran pedig az orvosok sem, így nem történik megfelelő kivizsgálás.
Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság célja egyrészt a széles körű társadalmi ismeretterjesztés, másrészt az egészségügyi dolgozók – elsősorban szakorvosok, háziorvosok, szakdolgozók, dietetikusok – továbbképzése, a szakmai tapasztalatok továbbadása. Az orvostársaság tervei szerint szakmai tevékenységével hozzájárul az ételintoleranciával és ételallergiával összefüggő egészségügyi problémák pontosabb tudományos megértéséhez, ezáltal pedig a betegségek által okozott egészségügyi problémák csökkentéséhez a lakosság körében.
Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnökségében olyan elismert gasztroenterológusok dolgoznak, akiknek nagy tapasztalatuk van az ételérzékenységgel összefüggő betegségek kezelésében.
Tweet Megosztás Facebook-on Megosztás LinkedIn-en Vissza