HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Cselekvési terv bolygónk jövőjéért

2017. december 13. (szerda) 13:27
 
Két év telt el azóta, hogy megszületett a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. A megállapodás létrejöttének második évfordulója alkalmából a mai napon Párizsban megrendezésre került a „One Planet Summit” éghajlatvédelmi csúcstalálkozó, melynek a francia elnök, Emmanuel Macron volt a házigazdája. A klímaváltozás közös probléma, amit az is jelez, hogy a megyei önkormányzat is klímastratégiát készít és szorgalmazza a szemléletváltozást.

A párizsi rendezvényen a bizottság egy sor kezdeményezést indított útnak abból a célból, hogy előmozdítsa a korszerű és környezetkímélő gazdaságra történő átállást. A most előterjesztett cselekvési terv is arról tanúskodik, hogy az EU élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A bolygónk fenntartható jövőjét szolgáló cselekvési terv 10 kezdeményezést vázol fel, melyek az elképzelések szerint nagymértékben elő fogják mozdítani a korszerű gazdasági termelés és a társadalmi méltányosság térnyerését. A 10 kezdeményezés illeszkedik a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottság munkaprogramjába, melynek irányát az úgynevezett 10 politikai prioritás jelöli ki.

Az EU jó példával jár elöl: kedvező környezetet és megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy az összes kulcsfontosságú ágazatban növekedjenek az innovációt és a modernizációt szolgáló köz- és magánberuházások, a korszerű és környezetkímélő gazdasági termelésre történő átállás során pedig figyelembe veszi a tagállamok energia- és gazdaságszerkezetének különbségeit. Az uniós energia- és éghajlat-politikai szabályozás aktualizálásán és szigorításán túlmenően az EU olyan intézkedések kidolgozására törekszik, melyek segítik a beruházásösztönzést és a munkahelyteremtést, helyzetbe hozzák és megújítják az ipart, egyúttal viszont azt is biztosítják, hogy a folyamatnak egyetlen polgár, munkavállaló, illetve régió se legyen a vesztese.

Vissza