HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Kilátás – Kiváltás Gömörben

2018. november 16. (péntek) 18:41
 
Egy 525 millió forintos beruházás segíti elő a fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg, továbbá szenvedélybeteg személyek számára igényeikre reflektáló, magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási formák kialakítását Putnokon.

A „Kilátás – kiváltás Gömörben” – Putnoki Foglalkoztató és Rehabilitációs Otthona ápolást-gondozást igénylő ellátottak férőhelyeinek kiváltása című, EFOP-2.2.2-17-2017-00020 azonosító számú projektnek köszönhetően az intézmény 60 lakója kap esélyt a helyi közösség megszokott és elfogadott értékrendje szerinti életvitelhez.

[1_960] DJI_0543.jpg

Mindezek mellett egy új típusú, hálózati elveken működő, a lakók személyes szükségleteire alapozott, támogatott lakhatási forma és szolgáltatási háló is kialakítható.

[3_960] _MG_6375.jpg

Radomszki Lászlóné, az SZGYF Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltsége igazgatója a projekt tájékoztató napján úgy fogalmazott: nem egyszerű házakat, hanem igazi otthonokat építenek azoknak az ellátottaknak, akik rájuk vannak bízva. Az öt új ingatlan létrejöttén túl pedig a régi, Bajcsy-Zsilinszky úti Otthonban  szolgáltató központot alakítanak ki, ahol étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, fogyatékos személyek nappali ellátása szolgáltatások létrehozása és a fejlesztő foglalkoztatás bővítése valósulhat meg. A projekt fő célja, egy kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező új lakhatási forma létrehozása. A támogatott lakhatás szolgáltatási formával több lehetőség teremtődik az egyéni odafigyelésre, a szükségleteknek megfelelő célzott segítségre, az egyéni fejlesztésre, az önállóbb élet megteremtésére. A családiasabb életvitel lehetőséget teremt arra, hogy a fogyatékos személyek egymást is jobban megismerjék, egymásnak is segítséget nyújtsanak, s maguk is maximálisan részt vegyenek szükségleteik kielégítésében. Ezen túl a szolgáltatási központban kibővített fejlesztő foglalkoztatással az értékteremtő munka lehetőséget nyújt arra, hogy a társadalom elismert, teljes értékű tagjainak érezzék magukat, és azt, hogy az állami fenntartó figyel rájuk és gondoskodik róluk.

[2_960] _MG_6430.jpg

Riz Gábor országgyűlési képviselő meglátása szerint az új lakások egy olyan új életteret nyitnak meg a lakók előtt, ahol gazdagabban tudják majd megélni a maguk gondolatait, a maguk érzésvilágát.

[4_960] _MG_6460.jpg

Putnok város polgármestere, Tamás Barnabás úgy véli: az ellátottak bár eddig is a településen éltek, most válnak majd igazán putnoki lakosokká.

Az európai uniós forrásból megvalósuló projekt olyan eszközök beszerzésére is lehetőséget ad, amelyek a lakóépületek és a szolgáltató központi épület felszereltségét hivatottak biztosítani, ill. a munkatársak részére szakmai felkészítő képzést is tartalmaz.

További képeinket itt tekinthetik meg: https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2389976701231508

Vissza