HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Elkészült a bükki térségben zajló kábelesítési munkák első üteme

2019. szeptember 8. (vasárnap) 14:41
 

A szeptember 6-án Bükkszentkereszten tartott ünnepségen az ÉMÁSZ Hálózati Kft. átadta a Bükk hegységben zajló kábelesítési projekt első ütemét, amelynek keretében a Bükkszentkereszt-Répáshuta közti megközelítőleg 10 km-es középfeszültségű szakasz esetében a szabadvezetékek földkábelekkel kerültek kiváltásra. A projekt az ellátásbiztonsági szempontok mellett komoly környezetvédelmi eredményekkel is jár.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ hálózati beruházási stratégiája különös figyelmet szentel a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltására, kiemelten Magyarország egyes hegyvidéki területein, mint a Bükk, a Mátra és a Pilis. A kábelesítés célja főként a fogyasztók zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosítása és a települések közti hálózaton fellépő üzemzavarok csökkentése, összességében a jövőre nézve egy magasabb üzembiztonsággal üzemeltethető hálózat kiépítése.   A kábelesítés az ellátásbiztonság javításának szempontjai mellett jelentős környezetvédelmi előnyökkel is jár, jelentős területek kerülnek vissza a természethez a hegyvidéki területeken. A vezeték nyomvonalán a kábelesítés eredményének köszönhetően megszűnik, illetve szélességében jelentősen csökken az erdőnyiladék, ennek eredményeként a fák koronája összeérhet, így egységes lesz az erdő. Madárvédelmi szempontból a kábelesítés hatására elkerülhető a szabadvezetéki hálózat esetében előforduló áramütéses baleset.  

_MG_1742.jpg

Béres József (ügyvezető igazgató), Franz Retzer (igazgatósági tag), Tállai András (államtitkár és országgyűlési képviselő), Solymosi Konrád (Bükkszentkereszt polgármestere), Erdős Tamás (Répáshuta polgármestere)

A projekt most átadott 1. ütemét a Kormány a 288/2017. (IX. 22.) Korm. rendelet értelmében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezzel elősegítve a mielőbbi megvalósítását. Ehhez hasonlóan, a mátrai és bükki térség egyes további villamosenergia-elosztó vezetékeinek földkábelre történő cseréje hasonló státuszt élvez a 13/2018. (II. 6.) Korm. rendelet alapján.

_MG_1780.jpg 

Franz Retzer (igazgatósági tag)

A Bükkszentkereszt-Répáshuta szakasz teljes bekerülési költsége 363 millió Ft volt, amelyet teljes egészében az ÉMÁSZ Hálózati Kft. fedezett. Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. a következő időszakban folytatja a munkát a Bükk hegységben zajló kábelesítési projekt keretében, amely további 2 szakaszt, a Lillafüred-Ómassa és a Miskolc Mexikóvölgy-Bükkszentkereszt nyomvonalakat érinti.  

_MG_2132.jpg

Az 1. ütem esetében a villamoshálózat tervezése 2017 szeptemberében indult, a terveket a Selectric Bt. készítette. A kiemelt jelentőségű státusznak köszönhetően a jogerős vezetékjogi engedélyt 2018 februárjában kapta meg az ÉMÁSZ Hálózati Kft. A kivitelezésre irányuló, 2018 májusában kiírt pályázatot az Észak-Budai Zrt. nyert meg, alvállalkozójával, a Villámszer Kft.-vel. A közel 10 km-es kábelhálózat építése 2019 márciusában indult.

_MG_2162.jpg

A kábel fektetésével párhuzamosan 4 db betonházas transzformátor állomás is telepítésre került. A tavaszi esőzések miatt a kivitelezés 3 hetet csúszott, így a kábelhálózatot július közepére tudta a vállalkozó befejezni.  

_MG_2311.jpg

További képek:   https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2635352800027229

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ezúton is köszönetét fejezi ki mindazon közreműködő szervezeteknek és személyeknek a kormányzat, a hatóságok és önkormányzatok részéről, akik hozzájárultak, illetve a tervezés és kivitelezés folyamatában aktívan segítették a projekt sikeres megvalósítását!  

(fotók: Varga Tamás - Kulcs Magazin)

Vissza