HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Negyedszázadot ünnepeltek

2019. december 8. (vasárnap) 22:40
 

A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség jogelődjét 1995-ben alapították. Az azóta eltelt negyed évszázadot ünnepelték pénteken a Megyeházán. A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke és Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, előadást tartott dr. Horváth Zita és Dányi Gábor, helyettes államtitkárok.

Bánné dr. Gál Boglárka kiemelte, hogy az elmúlt negyedszázad alatt a Megyei Fejlesztési Ügynökség (MFÜ) mindig szakszerűen, a legjobb tudásuk alapján segítette a megyei önkormányzatot a területfejlesztéssel kapcsolatban. Nem volt könnyű feladat megadni a megfelelő válaszokat a kihívásokra. Mindig elhivatottan dolgoztak Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztéséért. Ezt követően kitért a 25 év fontosabb állomásaira, az MFÜ átalakításaira. Nekik is köszönhető, hogy a negyedszázad alatt mintegy 2100 projekt keretében 300 milliárd forint támogatás hasznosult megyékben. Reményét fejezte ki, hogy a folytatás is hasonlóan sikeres lesz.

20191206113706__MG_2548.jpg

Bihall Tamás, az ugyancsak 25 éves kamara elnökeként tekintett vissza a rendszerváltást követő kezdeti lépésektől napjainkig tartó közös munkára. Kiemelte a tervezés és a duális képzés fontosságát. A tudatos munkának is része van abban, hogy megyénk az országos sereghajtók közül előre mozdult a középmezőny felé. "Az irány jó" - szögezte le a BOKIK elnöke, aki megköszönte a közös munkát az ügynökség vezetőjének.

20191206112155__MG_2370.jpgBánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke

Ezt követően Némethi Lajos, az MFÜ korábbi ügyvezető igazgatója tartott előadást a Borsodi modell címén - mivel annak idején a magyar területfejlesztés úttörőiként a törvény megjelenése előtt két évvel kezdték meg a munkát. Részletesen kitért az általa jegyzett időszak fontosabb eseményeire, változásaira, munkákra. A jelenről és a jövővel kapcsolatos elképzelésekről Lenártek András, a szervezet jelenlegi vezetője értekezett. Dányi Gábor, európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár, a fejlesztéspolitika aktualitásairól szólt, dr. Horváth Zita,felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pedig a megyénkkel kapcsolatos fejlesztési elképzelésekről szólt. 

Zárszót Koncz Ferenc, országgyűlési képviselő mondott, majd felvágták az ünnepi tortát.

Vissza