HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Az ardenneki offenzíva kezdetének 75. évfordulójára emlékeztek Belgiumban

2019. december 16. (hétfő) 16:58
 

A második világháború egyik sorsdöntő csatájaként számon tartott ardenneki offenzíva kezdetének 75. évfordulójára emlékeztek hétfőn Belgiumban a királyi pár, valamint az Európai Unió és több ország magas rangú politikusainak részvételével.

Fülöp belga uralkodó angol nyelvű beszédében azt mondta, a második világháború óta fokozatosan épül egy új Európa, amelynek alapja a megbékélés. Hozzátette azonban: "A küzdelemnek még nincs vége. A demokráciák természetükből fakadóan ma sokkal sebezhetőbbek, mint az elnyomó rezsimek. A kirekesztés, a rasszizmus, a társadalmi egyenlőtlenségek, a megosztottság ellen kell ma küzdeni, ahogy 1944-ben tettük a szabadságért" - emelte ki.

Hetvenöt éve kezdődött Hitler utolsó ellentámadása (euronews)

    Mark Esper amerikai védelmi miniszter az amerikai hősiesség bizonyítékaként jellemezte az ardenneki offenzívát. "Mi, amerikaiak úgy gondoljuk, hogy az emberi jogokért érdemes harcolni" - tette hozzá.
    Frank-Walter Steinmeier német államfő a békén alapuló Európáról beszélt, és a nacionalizmus veszélyeire figyelmeztettet. "Az európaiak megtanulták a leckét, hová vezet a rasszizmus, a túlzott nacionalizmus. Nem szabad ezt elfelejtenünk" - figyelmeztetett.

ardennek2.jpg

Szövetséges katonák az ardenneki offenzíva alatt

    Az évfordulós ünnepségsorozat hétvégi rendezvényén Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke is részt vett. A belga sajtónak adott nyilatkozatában emlékeztetett az amerikai katonák bátorságára, amely a "szabadság győzelmét hozta a zsarnokság felett, nemcsak Európa, hanem az egész világ számára".

Western_Front_Ardennes_1944.jpg

A nyugati front 1944. december 15-én

    Az ardenneki offenzíva a náci Németország utolsó ellentámadása volt 1944 telén. Az ütközet Belgium, Luxemburg és Németország területén zajlott. Az offenzíva 1944. december 16-án indult azzal a céllal, hogy a németek javára billentse vissza az erőviszonyokat. Az 1945. január végéig tartó csatában mintegy 25 ezer ember halt meg.

(MTI, wikipedia)

Vissza