HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Különleges hangulatú rendezvénnyel zárta jubileumi évét a Kazincbarcikai Kórház

2019. december 21. (szombat) 08:58
 

Az idei évben ünnepelte 50. évfordulóját a Kazincbarcikai Kórház. A jeles évfordulóhoz kapcsolódva az intézmény kollektívája a 2019-es év egészét átölelő program-sorozatot állított össze, ezzel kívánt emlékezni a kórház elmúlt 5 évtizedére, az intézményben dolgozó orvosokra, ápolókra, a kórház valamennyi dolgozójára.

A jubileumi év nyitó rendezvényét ez év januárjában tartották, ahol fotókiállításon mutatták be a kórház elmúlt 50 esztendejét. Ezt követően minden hónapban szerveztek programot az évforduló jegyében. Az iskolákban, különböző közösségekben megtartott egészségnapokon, tudományos konferencián át az emlékfa ültetéséig.   S persze sor került hagyományteremtő rendezvényekre, vagy olyan családi és közösségi programokra is, amelyek évtizedek óta a kollektíva várt eseményei.

_MG_5419.jpg

A jubileumi évet 2019. december 17-én az Egressy Béni Művelődési Központban egy meghitt hangulatú rendezvénnyel zárta a Kazincbarcikai Kórház. Tóth Gábor, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy ez az intézmény fontos szerepet töltött be a betegek ellátásában, s mindig voltak kiemelkedő orvosai, s mind ezek mellett sok területen úttörő szerepet töltöttek be.  

_MG_5422.jpg

– Itt létesült a megyében elsőként a szakmai szabályoknak megfelelő fertőző osztály.

– A Kazincbarcikai Kórházban jött létre megyénkben az első valódi sürgősségi fogadóhely.

– A megye kórházai közül Kazincbarcikán alkalmazták először a fájdalomcsillapításos szülészeti eljárást.

– A saját tervezésű készülékkel előállított friss fagyasztott plazmával a kazincbarcikai kórház tudta nagy mennyiségben ellátni a hazai kórházakat.

– Itt alkalmazták a megyében elsőként a laparoszkópos műtéti eljárást.

– Nemzetközi elismerést ért el s kórház patológiája a citopatológiai vizsgálatainak pontosságával. S szólt arról is, hogy létezik egy különleges esemény, amely a kórházhoz kapcsolódik, ez pedig a Koraszülöttek világnapja. Egy német jogász feleségének 4 koraszülött gyermeke jött világra, ám egyik sem maradt életben. A házaspár a problémáival felkereste Kazincbarcikát is. A kórház vizsgálati eredményei alapján kifejlesztett vakcina beadását követően a feleség megfelelő terhességi idő után egészséges gyermeket szült. A férj az EFONI-nál, a koraszülöttek ellátására alakult nemzetközi szervezetnél kezdett dolgozni, s itt kapcsolatba került az Egészségügyi Világszervezettel is. A WHO, elismerve a koraszülések okait kiváltó kutatási eredményeket, az alkalmazott terápiát, a család egészségesen világra jött gyermekének születése napját jelölte meg a Koraszülöttek világnapjának.

_MG_5350.jpg

A köszöntő után egy videó filmet vetítettek, mely a kórház elmúlt 50 évét tárta a közönség elé.

Klimon István alpolgármester köszöntője után kerekasztal beszélgetéssel lepte meg az érdeklődőket a szervező közösség. Az intézmény volt és jelenlegi orvosai, dolgozói ( Dr. Trencsényi Erzsébet főorvos, a kórház korábbi igazgatója, Dr. Zsóri Ágnes főorvos, Dr. Fedor István főorvos, Éles Sándorné volt ápolási igazgató, Dr. Váradi József főorvos) elevenítettek föl egy-egy történetet életükből, munkájukból, amelyek az intézményhez kapcsolódnak.

_MG_5591.jpg

További képeinket itt tekinthetik meg:  https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2741146039447904

A záró rendezvényen föllépett Ivacsné Kuttor Diána, a kórház dolgozója, aki énekével kápráztatta el a közönséget, majd a Gospel Kórus és Kökény Attila lépett színpadra.  

Meghitt hangulatú beszélgetésekkel ért véget a jubileumi év.

(fotók: Varga Tamás - Kulcs magazin)

Vissza