HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Szívinfarktust is okozhat a hideg időjárás

2020. január 8. (szerda) 11:09
 

Komoly összefüggést találtak a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halál és a lehűlések között - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékének vezetőhelyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

Gellér László hozzátette: eddig a túlságosan meleg időjárást tekintették veszélyesnek a szívbetegek számára, azonban új kutatások a hideg idővel való összefüggést is tudták igazolni.

A szívbetegségekben elhunytak száma Magyarországon, 1990-2018:

Download.jpg

(kép Azonosító: 20190927:MTI:G0381)

    Elmondta: Angliába 2 fokos hőmérséklet-csökkenés hatására közel 3-4 százalékkal, Kanadában 10 fokos csökkenés miatt 2 százalékkal nőt meg a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halálok száma a kutatások szerint. A zord időjárás főképp az eddig nem diagnosztizált és kezeletlen szívproblémákkal élőknek jelent veszélyt, mivel a szervezet a lehűlésre összehúzódással válaszol, így elképzelhető, hogy az eredetileg is beteg szívet az érösszehúzódás terheli túl.
    A műsorban elhangzott, hogy akár négyszeresére is nőhet a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata a hideg időben. A hirtelen szívhalál vezető halálok, Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg emiatt.

(MTI, fotó: illusztráció)

Vissza