HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Wass Albertre emlékeztek a Megyeházán

2020. január 8. (szerda) 16:49
 

Az erdélyi származású Wass Albert, író, politikus 112. születésnapja alkalmából megemlékezést tartottak szerdán délután a Megyeháza udvarán, ahol köszöntőt Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott, ünnepi beszédet pedig Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke mondott.

„Trianon árnyékában nyújtsunk testvéri kezet”- szorgalmazta a békediktátum 100. évében, Wass Albert szellemében a nemzeti összefogást Demeter Ervin. Emlékeztetett rá, hogy az író életének nagyobb részét emigrációban töltötte, elvettek tőle mindent ami fontos volt számára, a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb személyisége, akit régebben tiltottak, a rendszerváltás óta viszont nagyon népszerű Erdélyben és Magyarországon is.  Kiemelte Wass azon gondolatát, hogy hídépítő a múlt és a jövő közt.

_MG_7641.jpg

„Ember, költő, hazafi. A magyar nemzeti öntudat elhivatott szószólója, magyar örökségünk kiszakíthatatlan része” – fogott az ünnepelt méltatásába a megyei közgyűlés elnöke. Emlékeztetett rá, hogy volt idő, amikor a neve tabunak számított, az irodalom tankönyvekben munkássága nem szerepelt, azonban emlékezetét nem sikerült kitörölni.

_MG_7760.jpg

Bánné dr. Gál Boglárka méltatta Wass Albert hazafias elkötelezettségét

 Igazi magyar hazafi volt, aki hosszú emigrációba kényszerült és küzdött a magyarságért. Az ünnepi beszéd zárásaként a Magyar Nemzet hét parancsolatának utolsó pontját idézte a közgyűlés elnöke: „Legyetek bátrak és hűségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, mert az Úr szereti a bátrakat és a hűségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak.”

_MG_7788.jpg

A megemlékezés koszorúzással zárult. A megyei önkormányzat nevében Bánné dr. Gál Boglárka, Szabó Gergely alelnök és Szombatiné dr. Sebők Emese helyezte el a megemlékezés virágait.

_MG_7819.jpg

 A kormányhivatal, a megyei Fidesz frakció, Miskolc városa és több önkormányzat, társadalmi szervezet is koszorúzott. A megemlékezés keretében a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium diákjai adtak kulturális műsort.

Vissza