HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Gömör szíve – a szív útjai várnak Gömör gyönyörű tájai!

2019. december 6. (péntek) 11:44
 

Kellemes falusi környezet, turisztikai programok, aktív kikapcsolódás. Egy zarándoklat a fenntarthatóság és az ökológiai megtisztulás jegyében.

Ha rövidebb-hosszabb időre ki szeretnénk törni a mindennapok körforgásából, ha igényünk van egy tisztább, emberibb, nyugodtabb életre, de nem tudjuk ezt a mindennapokban megvalósítani, ha testi, lelki, szellemi felüdülést, megtisztulást keresünk, vagy szeretnénk minőségi időt eltölteni szeretteink társaságában, akkor a következő helyszíneket mindenképp érdemes meglátogatnunk!  

A Gömör Szíve térség megkülönböztető jellegét az adja, hogy nemcsak turisztikai programcsomagként, de életpéldájával is kitűnik a mai embereket körülvevő világból. A rohanás, a teljesítménykényszer és a „minden eldobható és vehető helyette másik” szemlélet miatt elértéktelenedő, elszemélytelenedő tárgyi világ ellenpéldájaként szolgálnak a gömöri térség helyszínei, ahol mindennek megvan a tisztelete, becsülete, értéke. Mindebből a legdrágábbak az emberi kapcsolatok, az egymásra fordított idő és figyelem, illetve a természeti értékek tiszteletben tartása. Az egyedi kulturális örökség, ezen belül a csak e térségre jellemző népi építészetet felmutató falvak és az élő hagyományok (hímző körök, dalkörök, népzene, néptánc körök) átélése garantálják az élményt az ide látogatók számára. A fejlesztésekkel létrejövő élő tematikus út az esszenciája e térség életmódjának, filozófiájának: betekintést nyerhetünk az öngondoskodó, természeti és kulturális örökségét legfőbb értékként és erőforrásként óvó, megbecsülő és megélő kisközösség életébe. Kiemelt szerepet kap a kézműves jelleg, ami jelentős hozzáadott érték. Ez a tárgyi világban, az étkezésben és az ajándéktárgyként is elvihető helyi élelmiszerekben is hangsúlyosan jelen van.  

A tematikus úton számos program és látnivaló várja a látogatókat: Putnokon keresztülhaladva az elhagyott Serényi-kastély mellett elérjük a Szörnyű völgyi-patakot, amit követve eljutunk a keleméri Mohos-tavak varázslatos vidékére. Gömörszőlősön a múzeumkertben épült Szíves Fogadó néhány órás kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal, kiállításokkal várja az érdeklődőket, de akár több napos nyári táborok, közösségi rendezvények helyszíneként is szolgálhat. A biokertben a mezítlábas ösvényen sétálhatunk keresztül. Az Ökolabirintus célja a fenntartható életmód ismereteinek megszerzése játékosan, ami után a szauna és hideg vizes dézsafürdő kínál lazítási lehetőséget a fizikai megtisztulás, kikapcsolódás, egészséges életmód jegyében. Betérhetünk a helyben készült termékek boltjába egy kis kóstolásra, ahol természetesen a vásárlásra is lehetőségünk van. Innen jóllakottan indulhatunk tovább a Gyümölcsös pihenőhöz. Meditálhatunk és megpihenhetünk az öt szerény csőszkunyhó valamelyikében, ahol minden adott a kellemes elmélyüléshez.

Szuhafőn feltöltődhetünk a rekreációs központban, ahol logikai feladatok mellett fizikai erősítő játékok is várnak. A leskunyhókból madarakat figyelhetünk meg. A Kézműves Ház és Kiállító terem mézeskalácsokkal, süteményekkel, horgoló és szövő foglalkozásokkal vár. Trizsben a Hagyományok Háza egy interaktív tájház, ami egy kis történelmi utazásra hívogat, és kézműves foglalkozásoknak, csillagvizsgálónak, helyi termékeket bemutató kamrának, valamint dézsafürdőzésnek és kisebb közösségi rendezvényeknek is helyt ad.  A Meseerdő egy túraútvonal, mely a gyerekek képzeletét tornáztatja, miközben ismeretszerzésre, meditációra, játékos kikapcsolódásra is remek lehetőséget kínál mezítlábas ösvényével, erdei pihenőhelyeivel, függő hintaágyaival, és a lombkoronaházakkal. Az ipartörténeti múlttal is rendelkező, a hódfarkú cserép tetőzetről híres Imola Illatportával, levendulaültetvénnyel és fűszerkerttel csábít, míg az itt lévő fitneszpark a testi felüdülést szolgálja. Akinek játszani támad kedve, nemcsak fizikai aktivitást igénylő feladatokban vehet rész, de elméjét is megmozgathatja a „Többet ésszel, mint erővel” rekreációs parkkal. Közvetlenül az ember, mint indivídum és a természet összhangjára, az embernek a természetből való feltöltődésére koncentrál. Ha erre járunk, érdemes megtekinteni a csodálatos fakazettás református templomot, a falutól kb. 2 km-re található Viznyelőt, a feltáratlan Bánk-bán földvárat, ill. Őskohó helyet.

A Ragályi Ferdinánd Látogatóközpontban megpihenve gyalogtúrára indulhatunk a 450 éves tölgyfához, útba ejtve az Árpád korban épült református templomot, a Ragályi Kastélyt, vagy célba vehetjük a Szőlőhegyi Tanösvényt, amely méltó befejezése lehet egy gömöri kirándulásnak.  

Részletek a szivutjai.hu weboldalon.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával jött létre.

Vissza