HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Kultúránk a régmúltból ered

2020. január 23. (csütörtök) 18:51
 

A Paulay Ede Színházban egyszerre ünnepelték A Magyar Kultúra- és Tokaj Város Napját. A hagyományos rendezvényen adták át a város kitüntetését is, amelyet a Crescendo Nyári Komolyzenei Akadémia szervezői vehettek át.

A Himnuszt -a tavalyi évhez hasonlóan- ezúttal is a budapesti Nemzeti Színház egyik színművésze mondta el. Horváth Lajos Ottó szavalata után Tokaj Város Vegyeskarának előadásában is meghallgathatta a közönség, a kórus pedig a megzenésített nemzeti ima után egy csokorra való dallal is készült a városnapi rendezvényre.

Az már évtizedes hagyomány, hogy Tokaj A Magyar Kultúra Napján ünnepli meg a város napját is. Különleges ez, hiszen egyetlen magyar településként a hegyaljai kisvárost említi Kölcsey a Himnuszban. Erre a köszöntőt mondó Bánné dr. Gál Boglárka és Koncz Ferenc is felhívta a figyelmet. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte, közel kétszáz évvel ezelőtt egy olyan költeményre volt szükség, amely egyesít minden magyart, aki a haza részének tartja magát.

_MG_8807.jpg
– Ennek jegyében született meg 1823-ban Kölcsey Ferenc romantikus költeménye. Ahogy terjedt a magyarság körében úgy merült fel az igény, hogy ne csak szavalják, hanem osztrák mintára énekeljék is. A Pesti Nemzeti Színház igazgatója pályázatot írt ki megzenésítésére, amelyet Erkel Ferenc nyert – emlékeztetett a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, a magyarság nemzeti imájához még az elnyomás évei alatt sem mertek hozzányúlni és 1989-ben a rendszerváltás részeként bekerült az Alkotmányba, majd később az Alaptörvénybe is.
Bánné dr. Gál Boglárka kiemelte, a dicső múltat fejlődő jövő követi, a megyei önkormányzat közreműködésével jelentős fejlesztési források érkeztek és érkeznek a településre.

_MG_8782.jpg

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte, a magyar mindig is kultúrnemzet volt. Mutatja ezt az is, hogy száz évvel ezelőtt a németek nyolcvankét százaléka volt írástudó, a magyaroké pedig nyolcvanegy. A trianoni döntéskor az utódnépeket írástudásukat tekintve sehol nem érte el az ötven százalékot.
– Ez pontosan mutatja, hogy ez a számosságában kicsi, de tetteiben és kultúrájában olyan nagy magyar nemzet mi mindent adott a világnak. Különleges vagyunk minden mozdulatunkban, gondolatunkban Európa közepén, amivel ki is lógunk ebből a közösségből. Ezt az aktuális politikai viták is mutatják. De ez az eltérés, különbség mindenképpen egy pluszt jelent a többi nemzethez képest – mondta el a politikus.

_MG_8855.jpg

A Magyar Kultúra- és Tokaj Város Napját a Tokaji Írótáborral közösen tizenhét éve ünneplik meg. Posta György polgármester beszédében méltatta a közel fél évszázados múlttal bíró eseményt, azt mondta augusztusban arra a pár napra az ország szellemi fókuszává válik Tokaj.
– A nemzeti egység gondolata és a nemzeti kultúra átsugárzó ereje egyszerre ragyog föl, felmelegítve az anyaországi, a határon túli és a más kontinensen élők lelkét is – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, amikor a magyar kultúrát ünnepeljük, akkor mindazon értéket ünneplünk, amit a magyarság teremtett, határoktól függetlenül.
A polgármester elmondta, idén, amelyet az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánított esztendőben még fontosabbá válik az összmagyar kultúra, amelyet ápolnunk kell. Erre pedig Tokajban különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, amiben mindenkire felelősség hárul.

_MG_8874.jpg

Az ünnepi beszédek sorát Szentmártoni János, a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke zárta. A kultúra mindennapi szerepének és fontosságának jelentősége mellett felhívta a figyelmet arra, hogy mindezt meg kell védenünk.
– Ha lemondunk a kultúránkról, azzal a szabadságunkról mondunk le önként. Akkor pedig valóban megszűnünk nemzetként létezni – emelte ki a Tokaji Írótábor elnöke. Hozzátette, a tábor rövid idő alatt a magyar értelmiség és írótársadalom legfontosabb találkozójává vált. Sokszor pedig olyan témákat is napirendre tűztek az évtizedek alatt, amelyek nem voltak veszélytelenek azokban az időkben. A szokásoknak megfelelően a rendezvényen jelentették be a nyári tanácskozás témáját, amely aktuálisan a trianoni katasztrófa irodalmi- és társművészeti lenyomata lesz augusztus 13. és 16. között. Szentmártoni János hozzátette, az írótábort szervező egyesület megújult, a szakmai tanácskozás pedig négynapos irodalmi fesztivállá alakult.

Kitüntetések a városnapon
Szintén hagyomány, hogy ezen a napon adják át a város elismeréseit is. Az önkormányzat döntésének megfelelően nem osztották ki a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat sem. A Tokaj Város Kultúrájáért elismerést a Crescendo Komolyzenei Nyári Akadémia szervezői kapták, elismerésképpen az évek óta tartó, színvonalas rendezvénysorozatért. Pedagógus-emlékérmeket is átadtak, az Emberi Erőforrások Miniszterének oklevelét Papp Istvánné és Kohlmájer Erőné vehette át. A program zárókoncertjét a Gerendás Péter vezette Gerendás Family Band adta a Paulay Ede Színházban.

(fotók: Kulcs Magazin, szöveg. Tokaj.hu)

Vissza