HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

14 új lakást adtak át fiataloknak Sajóbábonyban

2020. január 31. (péntek) 21:11
 

Esély Otthon létrehozása Sajóbábony népességmegtartó képességének javítására – ez a címe annak a projektnek, aminek egyik nagy részsikerét ünnepelték nemrég. A település polgármester, a megyei közgyűlés elnökével és a térség országgyűlési képviselőjével 14, romjaiból felújított lakást adott át, amelybe olyan fiatalok költöztek, akik Sajóbábonyban képzelik el jövőjüket.

Magának a pályázatnak a célja, hogy a 3.000 - 20.000 fős településen élő, vagy ott letelepülni szándékozó fiatalokat segítse, például képzésekkel, munkahelyhez jutással és lakhatási helyzetük javításával.

_MG_1684.jpg

– A projektben olyan ösztönzőket alakítottunk ki, amelyeket ha összekapcsolunk városunk önkormányzata által nyújtott lehetőségekkel, akkor nagyon is vonzóvá válik Sajóbábony – mondta dr. Szilva István, a település polgármestere. – Felújítottunk 14 lakást, ezzel a város minőségi bérlakásállománya is növekedett, ezeket berendeztük, biztosítunk képzéseket, vagy támogatjuk a projektből a nyelvvizsgát, a jogosítványt azok számára, akik ideköltöznek, itt kezdik el életüket. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy az önkormányzat egyszeri, 800 ezer forinttal támogatja az itt letelepülőket, hogy a város ipari parkjában jó munkakörülmények között lehet munkát vállalni, és hozzátesszük az állam által adott családtámogatásokat, akkor Sajóbábony igazán vonzó település, jó választás a fiataloknak – tette hozzá a polgármester.

_MG_1713_2.jpg

Az ünnepélyes szalagátvágás előtti beszédében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka kiemelte: a legfontosabb, hogy ezekből a lakásokból otthon legyen. – A vidéknek szüksége van a megújulásra. Szüksége van a fiatalokra, az innovatív gondolkodásukra, a friss, modern felfogásukra, munkaerejükre és szüksége van arra is, hogy új élettel megtöltve a településeket ők maguk is vidéken neveljék fel gyermekeiket. Utalt a megyei közgyűlés elnöke a projekt példamutató jellegére is. – Itt a fiatalokat szólítják meg, segítik elhelyezkedésüket, modern lakhatási körülményeket biztosítanak. És ez a fiatalok mellett a befektetőknek is üzenet: azt üzenjük ezzel, hogy érdemes ide jönni, mert itt megtalálják a megfelelő munkaerőt és a jó kapcsolatot a település önkormányzatával.

_MG_1773.jpg

A térség országgyűlési képviselője, Hubay György a fiatalok helyben tartásában az állami szerepvállalást emelte ki. – Folyamatosan bővül a családtámogatás, egyre kedvezőbb helyzetben van az, aki családot szeretne. Szerencsére egyre több olyan település van, köztük Sajóbábony is, aki uniós pályázat útján, önrészt is biztosítva helyben, a helyi igények szerint segíti a fiatalokat, amihez önkormányzati támogatásokat is biztosítanak. Összességében olyan életkezdési támogatást nyújt ez a település, ami példaértékű és követendő mások számára is.  

A projektről   Az EFOP-1.2.11-16-2017-00030 – Esély Otthon létrehozása Sajóbábony népességmegtartó képességének javítására című projektben 14 darab lakást és az annak helyet adó épületet újítottak fel, a kivitelezés költsége 179 millió forint, ebből az európai uniós támogatás mellett az önkormányzati önerő 80 millió forint volt. A korábbi szükséglakások 15 évig álltak üresen. Több elképzelés is volt az épület hasznosítására, ezek között volt a bérlakások kialakítása, de a projekt kezdetéig ezek csak terv szinten léteztek. 2019-ben a meglévő romos épület I. és II. emeletén lakások kerültek kialakításra: szintenként 2 darab garzon és 5 darab 1,5 szobás, összesen: 14 darab lakás.

Az épületet mozgásában korlátozott személy is akadálymentesen használhatja. Ennek megfelelően a 1,5 szobás lakásokból szintenként 1-1 akadálymentes, valamint az épületben liftet is beépítettek. A pályázatban előírás volt, hogy a beköltöző fiatal pároknak, családoknak önálló bejárattal, vizes blokkal és konyhával rendelkező, összközműves lakásokat kell biztosítani. A projekten belül meghatározásra került a kialakításra kerülő ingatlanok minimális felszereltsége is: mosógép, internet elérés, asztali gép vagy laptop, íróasztal, ágy, szekrény, felszerelt konyha (főző és sütő berendezés, mikrohullámú sütő, mosogató, hűtőszekrény).

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza