HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A WHO elismeri, a levegőben is terjed a koronavírus

2020. július 9. (csütörtök) 11:40
 

Korábban azt állította a szervezet, hogy a koronavírus elsősorban az orron és szájon át kijutó, de hamar a földre eső cseppeken keresztül fertőz, most azt mondja, mégis igaz lehet, hogy a vírus tovább is fent tud maradni a levegőben és így is képes fertőzni.

A Portfolio a Reuters cikkére hivatkozva azt írja, a WHO is egyeztet annak lehetőségéről, hogy a vírus képes hosszabb ideig is fertőzni a levegőben. Hétfőn egy 239 kutatóból álló csoport adott ki egy tanulmányt, amely szerint a levegőben lebegő vírusrészecskék képesek megfertőzni azokat, akik ezt belélegzik. A WHO egy genfi sajtóeseményen beszélt arról, hogy már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a vírus levegőben is képes terjedni, de nem voltak döntő bizonyítékok eddig.

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Klub Híradójának azt mondta: ez azt jelenti, hogy nemcsak másfél méterig juthat el a vírus, a vírushordozótól távolabb is megfertőződhetünk. A szakember szerint ezért érdemes nagyobb távolságot tartani, és továbbra is hordani a maszkot, akár kültéren is. „Amikor ezek a vírusok beszáradnak, nem rögtön mennek tönkre, nem inaktiválódnak azonnal, hanem egy ideig még fertőzőképesek maradnak és ilyenkor a szél elsodorhatja őket” - teszi hozzá a szakember. 

Vissza