HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Így néz ki Bejrút egy nappal a tragédia után...

2020. augusztus 6. (csütörtök) 10:44
 

Gondatlanság okozhatta a szerdai bejrúti óriás robbanást. A libanoni hatóságok a kikötő és a raktárépület üzemeltetőit is házi őrizet alá helyezték. A tengerparton fekvő hangárban ugyanis 2750 tonna rendkívül gyúlékony ammónium-nitrátot tároltak szinte ellenőrizetlenül, idestova 6 éve. A hatalmas készletről szinte senki sem tudott.

A katasztrófa másnapján a mentőcsapatok még mindig nem adták fel a keresést; körülbelül százan lehetnek a romok alatt.

A detonáció következtében legkevesebb 135-en életüket vesztették, 5000-en pedig megsérültek. A bejrúti kormányzó szerint 300 ezren veszíthették el az otthonukat. A kár 15 milliárd dollárra rúg – írja az Euronews.

Az Orient Queen a bejrúti kikötőben horgonyzott, amikor a robbanás bekövetkezett. A legénységnek a fedélzeten tartózkodó két tagja meghalt, heten megsérültek - közölte a tulajdonos, Mari Abu Mehri libanoni üzletember a NNA libanoni állami hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Az elmúlt 24 órában a világ számos országa, köztük Magyarország is felajánlotta segítségét. Magyarország a Hungary Helps programon keresztül egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a bejrúti robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

„A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek" - írta a libanoni miniszterelnöknek Orbán Viktor. Hozzátette: „gondolataink és szívünk önökkel vannak".

A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért - írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán. Menczer Tamás úgy fogalmazott: a minisztérium megdöbbenéssel értesült a pusztító libanoni robbanásról, és együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek, valamint Libanon mellett áll ebben a szörnyű helyzetben.

Az Euronews összegyűjtötte a robbanás pillanatában készült videókat:


Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt robbanás, amelynek több ezer sebesültje és már száznál több halottja van. A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár – más források szerint vegyianyagraktár – található. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanás oka egyelőre ismeretlen – írja az MTI.

Vissza