HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Dél-Koreára is lecsapott a tájfun

2020. szeptember 7. (hétfő) 11:22
 

A dél-japáni szigetek után Dél-Koreára is lecsapott hétfőn a Haisen tájfun: megrongált épületeket, elárasztott utakat, áramkimaradást okozott több ezer lakásban, és leállt miatta két atomreaktor – közölték hivatalosan.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat nagy erejű szélre és heves esőre figyelmeztette a lakosokat. A széllökések sebessége elérheti a 126 kilométert is óránként – közölték. A szárazföld fölött a tájfun 24 órán belül valószínűleg trópusi viharrá szelídül – tették hozzá.

A Haisen a délkeleti Ulszan kikötővárost érte el először, jelentős kárt okozott ott az infrastruktúrában, de más tengerparti városokban is, úgymint Puszan, Szokcso, Kangung. Több hidat és útszakaszt le kellett zárni. A déli Dzsedzsu szigeten több mint 1600 lakost biztonságosabb helyre kellett menekíteni az otthonából különböző veszélyek miatt, mint például földcsuszamlás. Áramkimaradás volt 17–18 ezer lakásban. Legalább 318 induló, illetve érkező légi járatot törölni kellett az országban a repülőtéri igazgatóságok adatai szerint.

A dél-koreai állami atomerőmű-vállalat közölte, hogy a Haisen megrongálta két tengerparti reaktor vezetékhálózatát, emiatt ezek automatikusan leálltak. Radioaktív szennyezés nem történt – tették hozzá.

A Haisen, amely kínaiul a tenger istenét jelenti, a hét végén a japáni Okinava és más déli szigeteken söpört végig. Sok helyen még hétfőre sem tudták helyreállítani a közlekedést Japánban, álltak a vonatok, nem indultak el a légi járatok. Körülbelül félmillió lakásban nem volt áram még hétfőn sem. Mijazaki prefektúrában eltűnt négy ember egy földcsuszamlásban. A japán katasztrófavédelem hétfői közlése szerint legkevesebb 20 ember megsérült, ketten közülük súlyosan, de az NHK köztévé 37 sérültről tud.

A Haisen várhatóan hétfő estére eléri Észak-Korea keleti részét, amelyet a múlt héten már sújtott a Majszak tájfun. A helyi állami média szerint az országban készültséget rendeltek el a közeledő újabb természeti csapás miatt, és arra figyelmeztették az embereket, hogy a Haisen pusztítóbb lesz a Majszaknál és az azt megelőző Bavinál is.

(Forrás: MTI)

(Fotó: MTI/AP/Bullit Marquez)

Vissza