HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

PET-palackoktól szabadítják meg a Bodrogzugot a gimnazisták

2020. szeptember 18. (péntek) 10:16
 

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai, pedagógusai és a szülők közösen tisztítják meg a Bodrogzug természetvédelmi terület egy részét és a Szerencs-patak egy szakaszát a műanyaghulladékoktól. A diákokat Párdy Bence PET-kalóz korábbi akciói inspirálták. A gimnazisták mostani önkéntes munkája kiváló lehetőség, hogy még környezettudatossabbá váljanak, valamint a természet védelme és szeretete alapvetően meghatározza szemléletmódjukat. A MOL Helyi Érték Programja félmillió forinttal támogatja a kezdeményezést.

A Bodrogzug tavaszi áradása során évről évre rengeteg műanyag hulladék halmozódik fel. A legutóbbi, 2019. május-júniusi áradás során olyan mennyiségű úszó hulladékdugó zárta el a Bodrogzug bejárataként szolgáló Zsaró eret, hogy az napokig elérhetetlen volt. A felhalmozódó műanyag hulladék nemcsak a vízi élővilágot károsítja, hanem kedvezőtlen hatással van a természetvédelmi területeken az aktív turizmusra is.  

A Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai, tanárai, és civil önkéntesei tágabb lakókörnyezetüket egy többlépcsős környezetvédelmi akció keretében szeretnék megszabadítani a műanyag és egyéb hulladéktól. Idén először szeptember 18-án elvégzik az iskolájukhoz közel eső Szerencs-patak és környékének megtisztítását, majd szeptember 28-tól kenuba szállnak és összegyűjtik Bodrogzug természetvédelmi területén a nagyrészt PET-palackokból álló hulladékot. A hulladékmentesítő akció kapcsán a 11. évfolyamos diákok környezetvédelmi előadást is meghallgatnak az élővilág védelméről, a Natura 2000 ökológiai hálózatról, az Aggteleki Nemzeti Park Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzetéről és annak jelentőségéről. Ellátogat hozzájuk Párdy Bence, „PET-kalóz”, aki először hívta fel  figyelmet a Tisza-tó műanyaghulladék-szennyezettségére és kezdeményezett szemétgyűjtési akciót. A diákok és a tantestület az ő példáját követve szeretne hozzájárulni az észak-magyarországi régió egy részének megtisztításához és ezzel lakókörnyezetük szebbé és élhetőbbé tételéhez.  

„Sokat beszéltünk az osztályban Párdy Bencéről, aki még a munkáját is otthagyta, és önkéntesként elkezdte a Tisza-tavat megtisztítani a műanyag palackoktól, nem törődve azzal, hogy egy árhullámmal újabb adag szemét érkezik. Nemcsak beszélt, hanem cselekedett is. Ebben szeretnénk most mi is, az egész osztállyal, az ő példáját követni” – mondta Maczkó Balázs, a Bocskai István Katolikus Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke.  

„Az akció tagadhatatlan pedagógiai célja, hogy a diákok a későbbiekben tudatosan használják és óvják azt a környezetet, ahol élnek. Aki egyszer a patak partján szemetet szedett, az ha legközelebb barátaival kimegy ugyanoda bulizni, valószínű jobban figyel majd a környezet tisztaságára is. Az iskolánk kifejezett célja, hogy a pedagógiai és környezeti nevelési programjába beépüljenek az ehhez hasonló közösségi akciók” – mondta Magda Gábor pedagógus, az iskola teremtésvédelmi felelőse.  

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására hozta létre a MOL Helyi Érték Programot, amelyre év elején összesen 413 pályázat érkezett be és végül 60 szervezet kapott egyenként félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást. A MOL Alapítvány Helyi Érték programjára négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.  

Vissza