HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Koncz Zsófia nyerte a borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választást

2020. október 12. (hétfő) 12:30
 

Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlési választást Borsodban. Több mint 99 százalékos feldolgozottság után a Fidesz jelöltje 50,87%-kal vezet, a baloldal jelöltjének 45,9%-a van.

Az eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy Borsodban elbukott az ellenzéki összefogás, az emberek nem kértek a baloldalból. Bíró László, az ellenzéki képviselő-jelölt korábban judapestnek titulálta a fővárost, a romákat pedig Sztojkáknak nevezte, akiktől szerinte meg kell védeni Magyarországot. Bíró szombati kampányában személyesen vett részt a főpolgármester, Karácsony Gergely, aki azt mondta: mindezek ellenére hitelesnek tartja a jelöltet.

A kormánypártok továbbra is kétharmados többséggel rendelkeznek az Országgyűlésben, így Magyarország a jövőben is példanélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami jelentős versenyelőnyt jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelem során – derül ki Deák Dániel, a XXI. Század intézet vezető elemzőjének írásából. Az elemző szerint nem csodaszer az ellenzéki összefogás, az elvtelen hatalomtechnikai alku elbukott. A mostani szerencsi időközi mellett már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt jelezte, hogy a baloldal önmagával az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt több esetben néhány százalékponttal rosszabb eredményt érnek el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön korábban szereztek. A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz).

121445563_288544522561393_3707385333238827076_o.jpg

(Fotó: Koncz Zsófia hivatalos Facebook-oldala)

A szavazólapokon – sorsolás alapján – a következő sorrendben szerepeltek a jelöltek: Bíró László (Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP), Váradi Gábor (független), Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt), Tóth Ádám (független).

A választókerületben mintegy 77 700-an jogosultak szavazásra, közülük 50-en átjelentkezéssel szavaznak, vagyis ők nem a lakóhelyükön, hanem a választókerület egy másik településén adhatják le voksukat. A választókerület 42 településén 110 szavazókört alakítottak ki.

Tizennégy választópolgár jelentkezett külképviseleti szavazásra, ők hét nagykövetségen, konzulátuson szavazhatnak. A külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó urnákat hazaszállítják, és a kijelölt szavazókörben számolják majd össze, a vasárnap leadott szavazatok közé keverve.

Vissza