HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Az összetartozás szimbóluma elevenedett meg a Megyeháza udvarán

2020. október 23. (péntek) 17:57
 

A magyar nép szétzilálhatatlan egységét hivatott szimbolizálni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékmű, amelyet október 22-én adtak át a Megyeháza udvarán.

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum 100. évfordulóján a 2020-as esztendőt a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította Magyarország kormánya. E nemes alkalomból a megyei önkormányzat a Nemzeti Összetartozás Emlékművet alkotta meg. Az emlékmű a mindenkori nemzeti egységet és a megye lakosságának magyarság iránti elköteleződését, határon túli testvéreink iránti szolidaritását fejezi ki, melynek alapkövét június 4-én helyeztük el itt, a Megyeháza udvarán.

CSK-3427.jpg

A trianoni békediktátum centenáriumának évfordulója alkalmából állított emlékművel, immár négy alkotás is tiszteleg határon túli honfitársaink, és a kárpát-medencei magyar szellemiség előtt. A Megyeháza épületének patinás falai között megbúvó terület, egyfajta szoborkert szerepét hivatott a jövőben betölteni, ami a szétszakított Magyarország lelki egységét rajzolja szemünk elé.

„Magyarország spirituális egységessége, melyet az elmúlt évszázadok alatt kivívtunk magunknak, mára nemzetünk identitásának egyik alapköve” – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. Riz Gábor miniszteri biztos kiemelte, fontos hogy tiszteletünket fejezzük ki azok felé, akik áldozatai, elszenvedői voltak a sorscsapásnak: ők a nemzet lelkiismerete, a boldogabb magyar jövő záloga. „Áldozatuk nem lehet hiábavaló.”

támogatói.png

Bánné dr. Gál Boglárka elnök asszony, dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, Riz Gábor miniszteri biztos és Ekker Róbert szobrászművész – az emlékmű megalkotója – leplezték le az összetartozás szimbólumát megtestesítő emlékművet.

(Fotók: Fekete Zsanett)

2020.png

Vissza