HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Projektzáró Korlát településen

2020. november 19. (csütörtök) 13:15
 

Lezárult a Korláti Református Egyházközség és az Együtt Európáért Alapítvány “Református kárpát-medencei missziós gyakorlatok a szórványban és kistelepülésen élő közösségek segítéséért” című projektje.  

A két szervezet olyan komplex határokon átívelő hatású, a fenti térséget és településeket aktívan bevonó projektjavaslatot állított össze Kárpát-medencei együttműködő partnereivel, amelynek célja volt többek között kistelepülésen élő református egyházközségek missziós gyakorlatainak összegyűjtése, a lelkészi-gondnoki tevékenységek közösségépítő szerepének erősítése, a kistelepüléseken és szórványban működő református egyházközségek együttműködő hálózatának kialakítása valamint a fiatal generáció közösségi szerepvállalásának és identitástudatának erősítése a Kárpát-medencében. A legfőbb cél a magyar fiatalok fizikai és lelki támogatásának missziós módszerei a belső migráció csökkentése érdekében. Nemcsak a térségünkben, de a Kárpát-medence magyarlakta vidékein is aggasztó tendencia az elnéptelenedés, főként a fiatal generáció elvándorlása nagyvárosokba, határon túli területek esetén pedig az anyaországba.

A projekt során kérdőívek kitöltésére kérték mind a fiatalokat, mind a humán szakembereket, hogy pontosan fel tudják mérni a térségben lezajló folyamatokat, igényeket. A két év alatt több hazai és külföldi tanulmányút és műhelymunka során megismert jó gyakorlatok és azok adaptálása szintén segíti a szakemberek munkáját. A kutatás során szerzett információkból és tapasztalatokból záró tanulmány készül.

A projektben együttműködő külföldi partnerek:Kassai Magyar Református Egyházközség (SK), Abaúj-Tornai Református Egyházmegye (SK), Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány (RO), Csemadok – Kassa-Környéke Területi Választmánya (SK).

A projekt az Európai Unió támogatásával Magyarország Kormányának társfinanszírozásával valósult meg.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.jpg

Vissza