HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

„Ember, költő, hazafi” – Wass Albert megemlékezés a Megyeháza udvarán

2021. január 8. (péntek) 14:49
 

Wass Albert erdélyi magyar író és költő születésének 113. évfordulóján koszorút helyezett el a Megyeháza udvarán található emlékműnél Bánné dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke, dr. Lupkovics Beáta a megyei önkormányzati hivatal jegyzője és Szabó Gergely a megyei közgyűlés alelnöke.

CSK-8703.jpg„Ember, költő, hazafi – e három szó mindent elárul a magyar irodalom egyik olyan szerzőjéről, aki a magyarságára a legbüszkébb volt. Masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. A magyar nemzeti öntudat elhivatott szószólója, magyar örökségünk kiszakíthatatlan része, az Erdélyi Világszövetség volt társelnöke. Egy olyan egyéniség, akinek rendíthetetlen jelleme szilárd bástyául szolgált a nemzeti identitásunk megtartásáért folytatott történelmi harcban.” – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Rámutatott arra is, hogy Wass Albert művei tele vannak intelmekkel, amelyek az őt ért méltatlan sérelmek ellenére is kikezdhetetlen identitástudatának útmutatásai. – Figyelemfelhívás, mely szerint kötelességünk ápolni és építeni a kapcsolatot az anyaországtól elszakadt területen élő testvéreinkkel, honfitársaink segítése ugyanis továbbra is közös ügy maradt határon innen és túl is. „...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok.” – fogalmazott magáról a költő. Egy elnyomó világ bátor koronatanúja volt ő, a magyar nép ugyan távolból hallatszó, de leghangosabb szócsöve. Egy olyan ember, aki a háborúban katonatisztként fegyverrel, íróként pedig szavakkal rakta le a hazánkért folytatott küzdelem alapköveit. Mindezt félelem nélkül, páratlan karizmával és az Istenbe vetett megingathatatlan hittel – zárta szavait az elnök.

CSK-8752.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2008 óta tiszteleg az egyetemes magyar kultúra előtt Wass Albert születésnapján. Az író születésének 100. évfordulója alkalmából két, az erdélyi Jód-patak völgyéből származó emlékkövet avattak fel a Megyeháza udvarán, amelyek egyszerre állítottak emléket Wass Albertnek és az Erdélyi Helikonnak, valamint az Erdélyi Helikon Magyarországi Barátainak. Mára pedig már nemcsak ezek az emlékkövek ékeskednek a Megyeháza udvarán, hanem 2020 októberétől már a Nemzeti Összetartozás Emlékmű is e szoborkert részét képezi, és a szétszakított Magyarország lelki egységét rajzolja szemünk elé.

„Legyetek bátrak és hűségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, mert az Úr szereti a bátrakat és a hűségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak.” /Wass Albert/

Vissza