HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Na, ezt már nagyon vártuk! Itt az elültethető szájmaszk, ami kivirágzik

2021. március 30. (kedd) 14:43
 

A koronavírus-járvány nem csupán az emberiség emlékezetében fog örökre nyomot hagyni, de a környezetünk is emlékezni fog a sok eldobható maszkra, amelyek milliói landolnak a földön és a vizeinkben, nap mint nap. 

Több mint 1,5 milliárd egyszer használatos maszk került 2020-ban a világ óceánjaiba, írja a New York Post. 2020-ban 52 milliárd eldobható maszkot gyártottak le a világban, melynek közel 3 százaléka a természetes vizekben kötött ki. A tudósok éppen ezért azt javasolják, hogy viseljünk inkább mosható textil maszkokat, ugyanis az eldobható maszkok nemcsak a környezetszennyezésért felelősek, de a szennyeződések és a fertőzés kockázata miatt újrahasznosítani sem lehet őket.

Ám, most (végre!) megérkezett a szájmaszkok legújabb generációja, ami teljesen lebomlik! Sőt, ha elültetjük, virág lesz belőle!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marie Bee Bloom (@mariebeebloom) által megosztott bejegyzés

Marianne de Groot holland designer nemrég egy innovatív ötlettel állt elő: piacra dobott egy környezetbarát és megfizethető alternatívát, az ültethető védőmaszkot. A Marie Bee Bloom névre hallgató termék rizspapírból készül és biológiailag teljesen lebomlik, és a rizspapírok között magok rejlenek, így ha a maszkot elültetheted és rendszeresen öntözöd, hamarosan egy virág bújik elő a földből - írja a Woohoo.

maszk többi része is 100 százalékban környezetbarát alapanyagból készült: a fülpántok alapja egy gyapjúfonal, amelyek mérete nem egy műanyag zsinórvéggel, hanem egy virág alakú, erős kartonpapírral szabályozható. A fonalakat pedig növényi alapú ragasztó, egészen pontosan burgonyakeményítő segítségével illesztették a maszkhoz. 

Vissza