HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet (43. rész) – „Monok pápája”

2021. április 21. (szerda) 15:28
 

Hivatalban lévő római pápa még nem járt Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy pápának, I. Orbánnak (Urbanus I.), akit szentként tisztel a katolikus és az ortodox egyház is Mádon, a római katolikus templomban őrzik a csontereklyéjét. Mint a szőlőművelők, borászok védőszentje, ereklyéjét évente egyszer zarándoklatra viszik Hegyalján.

A katolikus egyház 17. pápájáról kevés dokumentum maradt fenn,  valószínűleg Rómában született és 222-ben választották  Róma püspökévé, amely címet 230-ban bekövetkezett halálig birtokolta. Marcus Aurelius Severus Alexander, vagyis a Severus dinasztia utolsó császárának az uralkodása alatti időszakra esett, amikor Róma jólétben, viszonylag békében élt. A császár minden vallást támogatott, így nem volt problémája a keresztényekkel sem. Orbán ügyes térítő volt, vezetésével erősödött egyháza. Vélhetően vértanúhalált halt. Rómában temették el. 

A kanonizációs iratok nem maradtak fenn.  Az ereklyéjét 849-től az elzászi Ersein városka kolostorának a templomában őrizték. Elzász bortermelő vidék, s ennek köszönhetően terjedt el tisztelete, mint a szőlészek, borászok védőszentje a korabeli Európa borvidékein. Napja május 25., amelyhez több néphagyomány is kapcsolódik. Gróf Andrássy István, Monok ura 1771-ben zarándoklaton vett részt Rómában és a Vatikánban fogadta XIV. Kelemen pápa. A legendárium szerint a gróf vitt magával egy kis kóstolót hegyalja kincséből, a tokaji aszúból ajándékba, amelyet a szentatya a kihallgatás közben megkóstolt.  S mikor hallotta a magyar főúrtól, hogy a tavaszi fagyok gyakran komoly károkat okoznak az ültetvényekben és ezekben az években csak kevés szőlő terem. Kelemen úgy döntött a maga módján segít és az Andrássy családnak ajándékozta Szent Orbán csontereklyéjét. Azt nem tudjuk, hogy így történtek-e az események, de az biztos, hogy az adományozó oklevelet március 18-án kiállították. A szent  csontjait tartalmazó míves ötvösmunkával készített ezüst ereklyetartót a gróf által építtetett barokk stílusú kápolnában helyezték el Monokon.  Innen került jelenlegi őrzőhelyére, a Sarlós Boldogasszony  tiszteletére felszentelt monoki plébániatemplomba. „Monok pápája” 2013 óta minden évben egyszer útra kell, a Szent Orbán zarándoklat keretében viszik körbe a hívek Tokaj-Hegyalján. Remélhetően a pandémiás helyzet lehetővé teszi, hogy  a jeles vallási eseményt megtartsák május végén.  

A felvétel a 2013-as, hagyományteremtő Szent Orbán zarándoklaton készült.   

(Csontos László)

Vissza