HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Ingyenes nyelvtanulás Miskolcon – 1100-an vizsgáztak sikeresen

2021. május 21. (péntek) 10:19
 

Sikeresen zárult a Miskolci Szakképzési Centrum által szervezett „Idegen nyelvi készségek fejlesztése Miskolcon és agglomerációjában” projekt, melynek keretében ingyenesen tanulhattak nyelvet az itt élők. Végül összesen 1100-an szereztek tanúsítványt, fejlesztették angol- és német nyelvtudásukat. A résztvevők közel kétharmada a Centrumhoz tartozó iskolák 16. életévüket betöltött diákjai voltak, míg a másik 400 fő az ingyennyelv.hu weboldalon jelentkezett a nyelvi képzésekre.

A GINOP-6.1.3-17-2018-00017 számú az Európai Unió és Magyarország Kormánya által támogatott nyelvi kompetenciafejlesztő projekt kiemelt célja volt, hogy nőjön az idegen nyelvet jól beszélők száma, miközben a nyelvtanulás ne jelentsen anyagi terhet.

A fiatal korosztályt tekintve fontos szempont volt, hogy olyan magabiztos nyelvtudást szerezzenek, melyet a mindennapokban használni tudnak, legyen szó akár szóbeli, akár írásbeli kommunikációról. Mindez ma már alapvető elvárás, mely támogatja munkába állásukat, vagy akár a felsőoktatásba való bekerülésüket.

A Szakképzési Centrum diákjai mellett azok a felnőttek is díjmentesen tanulhattak, akik az ingyennyelv.hu oldalon jelentkeztek. A résztvevők számára nemcsak az órák, de a tananyagok is teljesen ingyenesek voltak, és módszertani segítséget kaptak ahhoz is, hogy miként tanulhatnak önállóan, folytathatják nyelvi készségeik fejlesztését, amikor véget ér a tanfolyam.

A 2019/20-as tanévben 14 helyszínen, 54 csoportban, több mint 700 fő részvételével zajlottak a képzések. Ezeket az első koronavírus-hullám okán bevezetett járványügyi veszélyhelyzet sem akadályozta. Az oktatás digitális platformon folytatódott, amelyre a tanulók és a tanárok egyaránt könnyedén átálltak, hiszen a tesztek korábban is online zajlottak, valamint e-learning anyagokat is használtak már az elejétől fogva. Így az új környezetben is a résztvevők több mint 90%-a teljesítette sikeresen a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges feltételeket.

A pályázat második évében, 2020/21-ben több mint 400 fő kapcsolódott be a képzésekbe. Az újabb koronavírus hullám miatt a csoportok januártól ismét online folytatták a tanulást, ám ez nem veszélyeztette a tanulást és a sikeres vizsgázást. A projekt 2021. május 31-én zárul, addig összesen 1100 Miskolcon és környékén élő résztvevő kapja meg tanúsítványát.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.jpg

Vissza