HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Aktív Időskor Központ Miskolcon

2021. július 5. (hétfő) 11:08
 

Nyár végére Miskolc belvárosában alakítájűk ki az „Aktív Időskor Központot”, amely a 60 év felettiek aktív időtöltésének biztosít teret. A központ programkínálatának megalapozását szolgáló kérdőíves felmérés már elkezdődött. A széleskörű igényfelmérés online és offline platformokon is zajlik, és célja a 60 év feletti miskolci és megyei lakosság életmódjának, aktivitásának, esetleges szükségleteinek feltérképezése. 

A kezdeményezés egy szlovák-magyar együttműködés eredménye, melynek keretében a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség és a kassai székhelyű Via Carpatia EGTC közösen dolgoznak az aktív időskor támogatásán, és az idősek életminőségének javításán. Az „Aktív Időskor" elnevezésű projekt keretében nemcsak Miskolcon, de Kassán is kialakításra kerül egy Aktív Időskor Központ. A tervek szerint mindkét megyeszékhelyen változatos oktatási-, egészségügyi- és sportprogramok kerülnek megszervezésre, ezzel is támogatva az aktív, tevékeny időskor kultúrájának megteremtését.   

A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit  Kft. elkészít  egy ún. „Szenior Platform”-ot , amelyen keresztül számos, a szépkorúak részére nyújtott szolgáltatás válik elérhetővé. A platform egy olyan weboldal lesz, amelynek segítségével az érintettek könnyű eligazodás mellett értékes és hasznos információkat kapnak és adnak.  

A most zajló kutatás eredményeképpen összeállításra kerül egy önkéntes szakértői adatbázis is , amely tartalmazza egyebek mellett -egészséges életmód, jogi tanácsadás, pénzügyi tanácsadás, biztonság...stb.) szakterület szerinti bontásban azokat a szakértőket, akik az adott terület specialistái, és az időskorúak számára önkéntes alapon előadásokat tartanak majd.  

A platform része egy olyan „Szívességbank” is, melyen keresztül a két megye szépkorú lakossága önkéntes alapon ajánlhatja fel segítségét a közösség vagy bármilyen szervezet számára, illetve elérhetőek lesznek azok az intézmények, civil szervezetek, vállalkozások, amelyek szeretnének időseket foglalkoztatni. Az önkéntesség abban segít, hogy az idősek aktívak maradjanak, hasznosnak érezzék magukat, vagy új közösségekhez csatlakozzanak.  

A közvetlenül nyújtott szolgáltatások mellett a projekt arra is törekszik, hogy a demográfiai problémák kapcsán olyan újfajta válaszok és megoldások születhessenek, melyek a 60 év felettiek aktív életének fenntartását és az egészségben eltöltött évek számának növelését szolgálják. Ennek érdekében az idősellátásban dolgozó szervezetek magyar és szlovák szereplőinek, szakembereinek bevonásával tapasztalatcserét lehetővé tevő határon átnyúló műhelyfoglalkozások kerülnek megszervezésre a közeljövőben. A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kerül megvalósításra, az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A BORA   elnyert  ERFA  támogatás összege: 80.522.20 EUR    

A programról részletes információk: https://bora94.hu/web_h/skhu-ambassadors/ 

Vissza