HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

VOGUE CAMP projekt – Nyilvános Szakmai Rendezvény

2020. október 2. (péntek) 13:50
 

Stílustanácsadás, korszerű technológiák a fodrászatban, hajfestési trendek, szépségszalonok fejlesztésével kapcsolatos kommunikáció, szakképzés. Többek között ezek a témák is szerepet kaptak a szakemberek, trénerek előadásaival - rendhagyó módon - webmeeting keretében 2020. szeptember 30-án a BORA 94 Nonprofit Kft. és a VOGUE Academy által közösen megrendezett, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Határmenti Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által társfinanszírozott „Közös Kreatív Szakmai Csereprogram a VOGUE CAMP megvalósítása” (röviden VOGUE CAMP) (projektazonosító: FMP-E/1901/4. 1/003) elnevezésű projekt Nyilvános Szakmai Rendezvényén.

Szeptember 30-án került megrendezésre az a nyilvános szakmai rendezvény, melynek résztvevői a „Közös Kreatív Szakmai Csereprogram a VOGUE CAMP megvalósítása” elnevezésű projektben partnerként együttműködő szlovák és magyar szakemberek, trénerek és a célterületen működő szakközépiskolák, szakiskolák diákjai, fodrászok, kozmetikusok voltak.
A járványhelyzet miatt többszöri halasztás után, az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a szervezők a szakmai esemény megvalósításában kényszerű megoldáshoz folyamodtak, a rendezvényt online formában tartották úgy, hogy a magyar résztvevőket és a szlovák partnereket webmeeting segítségével kapcsolták össze. A projekt célkitűzéseinek megfelelően az elhangzott magas színvonalú előadások a szakképzési lehetőségek mellett a szépségipar elméleti és gyakorlati területeit is érintették.

vogue_camp1.png

Hall Katalin, a vezető kedvezményezett BORA 94 Nonprofit Kft. projektmenedzsere tájékoztatójában bemutatta a projekt tartalmát, célkitűzéseit. A nemzetközi együttműködés eredményeként a projekt hozzájárul a határon átnyúló oktatás fejlesztéséhez, mivel az egyik fő célja az intézmények, a szakképző iskolák közötti közvetlen kapcsolatok kialakítása. Egy kétnyelvű, 3 magyar és 3 szlovák modult tartalmazó módszertani anyag elkészítésével, az erre épülő csereprogram lebonyolításával, naprakész tudás- és tapasztalatcserével elindulhat a hosszabb távú együttműködések megalapozása a szépségiparban a határ két oldalán - hangsúlyozta a projektmenedzser.

vogue_camp2.png

A Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) aktívan közreműködött az esemény megszervezésében és lebonyolításában. Kiss Gábor kancellár előadásában bemutatta az intézményt, mely egy centrumként 11 iskolát fog össze, ahol több mint 100 szakmát oktatnak. Kiemelte, hogy a képzési kínálat nagyon sokszínű; a műszaki képzéseken túl, az üzleti és gazdálkodási, valamint szépészeti és szociális ágazat szakmai képzésein át, egészen a turizmusig nyújt képzéseket az intézménykomplexum fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Nem ismeretlen terület a nemzetközi kapcsolatokon alapuló szakmai együttműködés sem, és bár ezek eddig elsősorban a műszaki képzések területén valósultak meg, érdekes lehetőség a szépészeti szakmákkal kapcsolatos együttműködési lehetőségek kiaknázása is – húzta alá a kancellár.

Az MSZC egyik tagiskolája, a Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is bemutatkozott a rendezvényen, mivel többek között az iskola diákjai is részt vesznek majd a projektben megvalósítandó csereprogramban. Az intézmény vezetője, Szabó András ismertette a képzési kínálatot és ezen belül részletesen bemutatta a fodrász és kozmetikus képzéseiket. Büszkén beszélt az iskola tanulói által, az évente megrendezésre kerülő Kézműves Kupán elért sikerekről, eredményekről is.

Kishonthy Csilla stílustanácsadása, Pataki Zsuzsi a fodrászatban alkalmazható korszerű technológiákat bemutató előadása és Czikora Ágnes a közösségi médiában szükséges kommunikációról szóló bemutatója már a szépségipari szakmák gyakorlati oldalát világították meg.

vogue_camp3.png

A szlovák partner képviselője, Helga Gáborová menedzser bemutatta a VOGUE Academy nonprofit szervezetet és küldetését. Az általuk megvalósított tanfolyamok nagyon változatosak, és a képzések fő célja az, hogy a résztvevőkből szakértők váljanak, és hogy megismerjék és elsajátítsák a hajápolás praktikáit és tanácsokkal lássák el a vendégeket – emelte ki a szakértő. Elmondta azt is, hogy az egyes képzések során elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében a résztvevők számára bemutatásra kerülnek az egyes hajfestési eljárások, azok főbb ismérvei, előkészítésük, alkalmazásuk és a legújabb technikák is.
Jana Tkáčová, Eva Bérešová és Nora Bužická előadásai már az abszolút gyakorlati területeket érintették, ugyanis a hajfestés legújabb trendjei mellett szó esett a hajtípusokról, azok szakszerű diagnosztizálásáról és az egyes típusok kezelésének módszereiről is.

Az esemény jó lehetőséget adott a projektpartnereknek arra, hogy jobban megismerhessék egymás intézményeit, trénereit és a csereprogram témáit.

A VOGUE CAMP projektről…


A projekt célja a kreatív szakmai ismeretek, gyakorlati készségek, szakmai tapasztalatok bővítése a fodrászat és a szépségápolás területén tapasztalatcserével, közös gyakorlatorientált képzéssel, a határmenti terület szépségipari szolgáltatásainak fejlesztése érdekében.
Partnerek:
Vezető kedvezményezett: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország)
Kedvezményezett 1: Nezisková Organizácia VOGUE Academy (Szlovákia)
Tervezett időtartam: 2020. február 1 – december 31 (11 hónap).
Az ERFA támogatás összege: 48 255,67 EUR
A projekt teljes költségvetése: 56 771,37 EUR
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.
Bővebb információ a projektről, az elkészült e-módszertani anyag, valamint tudósítások, videók a nyilvános rendezvényekről és a csereprogramról a projektpartnerek honlapjain és közösségi médiaoldalain érhetőek el:
www.bora94.hu
https://www.facebook.com/bora94nonprofitkft
http://www.vogueacademy.sk/
https://www.facebook.com/Sal%C3%B3n-Vogue-175153782527540

Vissza