HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Magyarország borkirálynője: Götz Mária Ildikó

2008. szeptember 17. (szerda) 10:54
 

Götz Mária, a magyar borkirálynők királynője. Első az egyenlők között. A július végi tarcali bornapokon megkoronázott hercegkúti lánnyal természetesen tokaji mellett beszélgettünk.

» Mikor kóstolt először bort, és melyik a kedvence?

– Tréfásan azt szoktam mondani: az anyatej helyett is tokajit szívtam magamba! De félre a viccet: kedvencem a száraz sárgamuskotály. A kezdő kóstolókat is ezzel lehet rávezetni a tokaji borok megkedvelésére. Az édesből pedig a hatputtonyos aszút szeretem. A borkóstolókon természetesen a sajátot iszom, hiszen így hiteles, egyébként másét is szívesen megkóstolom. Nyitott vagyok, érdekel, ki milyet csinál.

» Hogyan lett Magyarország első borkirálynője?

– A Szent György-napi kóstoló keretében, áprilisban választottak meg Sárospatak és környéke borkirálynőjévé. Megjegyzem, nem magamtól gondoltam ki, hogy ringbe szállok a címért, a család, a barátok, az ismerősök biztatására indultam el, és nem volt másként az országos megmérettetéssel sem. Még Sárospatak polgármestere is biztatott.

[2_180] Borkiralyno.jpg [1_180] GotzMIldiko.jpg

» Tetszett a tarcali verseny?

– Nagyon jó hangulatban telt, örülök, hogy más borvidékek borkirálynőivel is megismerkedhettem. Jó kezdeményezés ez, ami szép hagyománnyá válhat.

» Milyen feladatai vannak a borkirálynők királynőjének?

– A magyar borok népszerűsítése itthon és külföldön. A világszínvonal eléréséhez természetesen az ilyenfajta marketingre is szükség van. Ahová hívnak, szívesen elmegyek. Részt vettem például a tarcali Andrássy Kúria megnyitóján, nem sokára pedig egy ügyvédtalálkozón szerepelek…

» Civilben mivel foglalkozik?

– Első a munka, vagyis a bor, a családi Götz pincészet marketing menedzsere vagyok. A második az iskola, a Nyíregyházi Főiskola harmadéves hallgatója vagyok, üzleti kommunikációt tanulok.

Vissza