HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Új arculat, értéktárfilm, megyei identitás erősítése – Megyenap 2021

2021. szeptember 13. (hétfő) 11:21
 

A 2021-es Megyenapot – rendhagyó módon, és rendhagyó időpontban – a Megyeházán rendezték meg. Délelőtt egy szakmai konferenciával indult a program, ahol bemutatták az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projektet, a megye új arculatát és logóját, valamint a megyei értéktárfilmet.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a projektet. Mint mondta, a projekt kiemelt célja, hogy fejlessze a megye területén élő közösségek tagjainak egymás iránti felelősség tudatát, a helyi civil társadalom felkarolásával segítse a közösségi problémák megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősítse a civil aktivitást, általánosan elfogadottá tegye az önkéntességet, illetve erősítse a helyi identitást, valamint a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődést és ezzel csökkentse a térségre kifejezetten jellemző elvándorlást. – A projekt stratégiai céljai a megyei társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi identitások, a megyéhez és annak térségeihez kapcsolódó kötődés erősítése. A helyi aktivitás és együttműködés élénkítése a térségi identitás erősödéséhez vezet, mindez pedig a megyei fejlesztési célok hatékonyabb megvalósítását is lehetővé teszi – emelte ki.

untitled-5.jpg

Elnök asszony arról is szólt, hogy a települési, térségi, megyei identitás és a működő közösségek erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a megye kulturális, néprajzi, történelmi, gasztronómia értékeinek feltárására, megismertetésére, megőrzésére, valamint hagyományalapú tudás erősítésére irányuló célzott közösségi programok, rendezvények. Előadásából az is kiderült, a projekt célcsoportja a megye területén élő lakosság, az egyes programok tekintetében az egyes településen élő lakosok, családok, különös tekintettel a hátrányos helyzetű lakosságra, a megye településeinek közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberei, önkéntesei, a megye területén működő kis- és közepes vállalkozások.

untitled-8.jpg

A projekt kiemelt célcsoportja a fiatalkorú lakosság (ifjúsági program), a bűnmegelőzésben (bűnmegelőzési program), a közlekedésbiztonsági akciókban (gyalog, illetve a kerékpárral közlekedők) érintett célcsoportok. A projekt megvalósulása során, a résztvevő három konzorciumi partner – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., és a Promise Egyesület – összesen 349 programot valósít meg megyeszerte. Bánné dr. Gál Boglárka röviden ismertette a projekt keretein belül megvalósuló Pálinka Rallyt, Megyenapot, Megyei Identitás Roadshowt, Megyei Civil Napot, Megyei Ifjúsági Programot, a Társadalmi Szervezetek Fórumát, a Klímavédelmi Roadshowt, és a Szűrőnapokat.

untitled-26.jpg

Megyeri Gábor, az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében" című projekt kreatív szakértője, bemutatta Borsod-Abaúj-Zemplén megye új arculatát, és logóját.

Majó Márk, a Promise Egyesület elnöke „A bűnmegelőzést és közbiztonság javítását segítő programok megvalósítása az Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című projekt keretén belül” címmel tartott előadást.

Tisza Orsolya, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. divízióvezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztésekről tartott előadást.

Dr. Szilágyi Rolandot, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese a Miskolci Egyetemen történt változásokat ismertette prezentációjában.

untitled-2 (1).jpg

Ezt követően bemutatták a megyei értéktárfilmet, amely elérhető Bánné dr. Gál Boglárka hivatalos Facebook-oldalán, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hivatalos Facebook-oldalán. 2013. július 11-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése létrehozta a megyei értéktárat, egyúttal megalapította a Megyei Értéktár Bizottságot, melyek küldetése Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyedülálló kincseinek felkutatása és továbbörökítés az utókor számára. Az alapítás óta eltelt évek tapasztalatai és a csaknem 250 értéktárba felvett megyei érték azt mutatja, hogy egyre több település szeretné helyi kincseit a vidék legjobbjai között tudni, hiszen a megyei értéktár tagjának lenni presztízsértékű. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településéből több mint 60 település hozott létre települési értéktár bizottságot, több település összefogásából 2 tájegységi értéktár született. Nemzeti értékeink száma meghaladja a 200-t. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megyei értékek gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására. Az Agrárminisztérium pályázatának köszönhetően az önkormányzat elkészíthette a megyei értéktár filmet. A 15 perces film két nagyobb részre strukturálható: az első felében a megyében fellelhető hungarikumokat és kiemelt nemzeti értékeket ismerheti meg a néző, a második felében a megye gasztronómiai kultúrája kerül terítékre.

untitled-36.jpg

14 órától a Megyeháza udvarán megrendezett fogadáson adták át a „Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége”, a megye civil közösségeiért, a Példakép, a Lévay József díjakat és az elnöki elismerő okleveleket.

Vissza