HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Magyarokról, magyaroknak, a magyarokért – Wass Albertre emlékeztek

2022. január 7. (péntek) 13:12
 

A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjára emlékeztek a Megyeháza udvarán.

„Hiszek a jóban, igazban, szépben. Minden vallásban, és minden népben. És Istenben, kié a diadal... És maradok ez úton, míg csak élek, töretlen hittel, ember és magyar." – idézte a költőt ünnepi beszédében Bánné dr. Gál Boglárka. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte, Wass Albert a magyar nemzeti öntudat szószólója, akinek jelleme szilárd bástyául szolgált a nemzeti identitásunk megtartásáért folytatott harcban. – Karakterét ugyan a mai napig ellentmondások övezik, mégis elvitathatatlan, hogy a magyar nemzeti öntudat szószólója volt. A két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja. Magyarokról szólt, magyaroknak írt, a magyarokért. Művei tele vannak intelmekkel, melyek figyelemfelhívásként szolgálnak arra, hogy kötelességünk ápolni és építeni a kapcsolatot az anyaországtól elszakadt honfitársainkkal – fogalmazott az elnök.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2008 óta tiszteleg az egyetemes magyar kultúra és a leszakadt országrészek előtt. Wass Albert, Márai Sándor, az Erdélyi Helikon emlékműveken túl mára már a nemzeti összetartozás és Kovács Vilmos emlékét is őrzi a megyeházi szoborkert, mely a szétszakított Magyarország lelki egységét rajzolja szemünk elé.

DSC_7243.JPG

Wass Albert erdélyi magyar író és költő születésének évfordulója alkalmából koszorút helyezett el a Megyeháza udvarán található emlékműnél Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Lupkovics Beáta, a megyei önkormányzati hivatal jegyzője és Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke.

A megyei önkormányzat szívügye a határon túli kultúra ápolása és továbbörökítése, amit az Erdélyi Magyar Örökség díj évenkénti odaítélése is példáz. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség Díja olyan magyar, illetve külföldi állampolgárságú, kivételes tehetségű művészek, közéleti személyiségek részére adományozható, akiknek a munkásságában hangsúlyozottan jelenik meg a magyar nemzet iránti elkötelezettség, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése, ápolása és a jövő nemzedékének való átadása. E kitüntetés átadására a megyei közgyűlés Wass Albert január 8-ai születésnapjához legközelebbi időpontban megtartásra kerülő rendezvényen kerül sor. 2022-ben a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen adják át a kitüntetéseket, január 20-án.

Vissza