HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Magyarország megvétózza Brüsszel tervét

2022. május 5. (csütörtök) 15:16
 

Drasztikus áremelkedést, áruhiányt és durva inflációt okozna az orosz olaj elleni embargó. Erről beszélnek a szakértők, miután Brüsszel olajembargót jelentett be Oroszország ellen. Szakértők úgy számolnak, hogy a benzin 700, a gázolaj pedig 800 forintba kerülne itthon, ha megvalósulna az orosz olajjal szembeni azonnali embargó. Ráadásul az Európai Uniót is megviselné a kőolajimport tilalma, hiszen pillanatok alatt hiány lenne benzinből és gázolajból – hangzott el az M1 Híradójában.

Tegnap reggel jelentette be az Európai Bizottság elnöke az újabb, ezúttal már a teljes orosz kőolajexportra vonatkozó szankciós csomagot.

„Teljes behozatali tilalom lesz minden típusú olajra, tengeri hajókon szállítottra, a csővezetéken érkezőre, a nyersolajra és a finomított olajra” – mondta Ursula von der Leyen, aki szerint az EU 6 hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is betiltaná.

700-800 forintos üzemanyag ár és tetemes, akár 2200 milliárd forintnyi költségvetési hiányt okozna, ha a bizottság javaslatát elfogadnák – erről írt az Origo.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójának a héten megtartott MOL közgyűlésen elmondta: a közép-európai finomítók csak az orosz, az úgynevezett uráli kőolajat tudják feldolgozni „Közép-Európa és Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról és kőolaj termékekről. Ha ez megtörténne, az igen komoly megrázkódtatást jelentene az egész környéknek”.

Ha ezt támogatjuk, akkor teljesen tönkretesszük a magyar gazdaságot – ezt már a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mondta a BBC-nek. Kovács Zoltán bejelentette, hogy Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni EU-s olajembargót.

(hirado.hu)

Vissza