HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Átadták a megye legrangosabb elismerését

2022. augusztus 22. (hétfő) 13:13
 

Idén, államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Dr. Csiba Gábor kapta a megye legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi-láncot. Az elismerést a megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár adta át.

– Történelmi időket élünk. Ember legyen a talpán, aki a bizonytalanságok idejében, a szomszédban zajló és az egész világra kiható háborús konfliktusban megfelelő kontextust tud adni az ünneplésnek – mondta megnyitó beszédében Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, aki arra is rámutatott, hogy ezek az idők még inkább alkalmasak az önvizsgálatra. – A történelem dinamikája azt bizonyítja, hogy a javakban gazdag éveket válságos idők váltják. – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ezzel együtt kell tovább vinnünk Szent István örökségét, és megőrizni az ország egységét. – Vigyáznunk kell tehát, hogy jó döntéseket hozzunk, hiszen a rosszak eddig vagy a szabadságunkba, vagy honfitársaink életébe, vagy pedig az országunk területeinek 2/3-ba kerültek. A jó döntések alapja pedig a hűség. Hűnek kell lennünk önmagunkhoz, keresztény gyökereinkhez, barátainkhoz, akik segítő jobbot nyújtanak, de legfőképpen hűnek kell lennünk a magyar érdekhez. Ennek alapjait pedig Szent István fektette le. – zárta beszédét Bánné dr. Gál Boglárka.

DSC_2534.JPG

Dr. Rétvári Bence államtitkár, az esemény ünnepi szónoka arról beszélt, a kereszténység szerepe kiemelt fontosságú volt az államalapításban, e nélkül a vármegyék sem jöhettek volna létre. – Szent István király volt az, aki letette az alapokat annak érdekében, hogy a magyarság önálló nemzet lehessen a Kárpát-medencében. A miniszterhelyettes utalt arra is, a nemzeti identitástudat elengedhetetlen alkotóeleme volt ennek. Beszédében elmondta: a Szent Korona azt szimbolizálja, hogy Magyarország szuverén állam, amely azért maradhatott fenn, mert ezer esztendő alatt Szent István munkáját tovább vitték.

DSC_2605.JPG

Az ünnepi közgyűlésen a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új kenyeret, amelyből Bánné dr. Gál Boglárka kínálta meg a vendégeket.

DSC_2966.jpg

A megye legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi-láncot Dr. Csiba Gábor vehette át az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésen. Az elismerést azok kaphatják meg, akik hosszú éveken keresztül életútjukkal, munkájukkal, megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel példamutatóan, elismerten és eredményesen szolgálták és szolgálják a megye lakosságát. A Rákóczi-lánc medál részén, annak előlapján II. Rákóczi Ferenc arcképe található, melyet a Fejedelem jelmondata vesz körbe, „Cum Deo pro Patria et Libertate”, azaz „Istennel a hazáért és a szabadságért”.

DSC_2735.JPG

Az eseményt Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos pohárköszöntője zárta.

DSC_3141_1.JPG

Vissza