HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Március 15-e: a győztes forradalom ünnepe - Lévay-díjat kapott Lenártek András

2023. március 14. (kedd) 09:53
 

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata az 1848-as és 49-es forradalom és szabadságharc emlékére ünnepi közgyűlést rendezett. Beszédet mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Átadták a vármegye egyik legrangosabb elismerését, a Lévay József díjat, amelyet idén Lenártek András vehetett át.

Az 1848-as és 49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának ünnepi közgyűlésén a Vármegyeháza Dísztermében. Az ünnepi szónokok közül Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében felidézte: „egy éve, mikor hasonló körben ünnepeltük a magyar szabadság harcosait, sajátos történelmi helyzetben tettük mindezt. Éppen 2 héttel az orosz-ukrán háború kirobbanása után átértékelődtek a szabadság, a béke és stabilitás fogalmai. Hiszen hosszú idő után újra megérintett minket a konfliktus szele, amely nemzeteken átívelő történeseken keresztül írta át a jelenről és jövőről alkotott elképzeléseinket. (…) Egy esztendővel később pedig a helyzet változatlan. 175 év telt el a forradalom óta, de úgy látszik, a világ nem sokat változott. A mi korunk nem más, mint a végtelen lehetőségek tárháza. Azok a konvenciók, melyre társadalmunk berendezkedett, a konzervatív-keresztény kultúra és a hagyományos moralitás többé már nem beilleszthető a nyugati elképzelésekbe." – mondta a közgyűlés elnöke. „Azokat az értékeket, amelyek évszázadokon át a stabilitást jelentették Európának, elaggott eszmékként hirdetik. Relativizálják a jót és a rosszat, a békét lázadással, a szabadságot a vélemények korlátozásával, az egyetértést pedig erőszakkal akarják kivívni. (…) A széthúzás politikája sötét időkre emlékeztet minket, egy olyan világra, ahol soha nem a nemzeti, hanem a globális hatalmi érdekek voltak az irányadóak.” - hívta fel a figyelmet. „Március 15-én nem az elesett szabadságharcot ünnepeljük, hanem a győztes forradalmat" - emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, megnyitva ezzel az ünnepi közgyűlést, amelynek díszvendége Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt.

DSC_5368.jpg
Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke beszédet mond a Közgyűlés ünnepi ülésén.

„Mit kíván a magyar nemzet?" - tette fel a kérdést, amelyre a válasz ugyanaz most, mint 175 éve. „Legyen béke, szabadság és egyetértés. (…) Ez a modern magyar történelem olyan összefoglalója, amelyben a magyar nemzeti érdek szabatosan, tételesen megjelent. A vármegye történelme összefonódik a szabadságküzdelmekkel, hiszen Rákóczi és Kossuth földjén vagyunk. A nemzeti érdek, amely 1848-ban a nemzet szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának kivívását tűzte ki célul, évszázadokon átívelő" - mondta az államtitkár. „Többféle kísérlet létezett a történelem átírására az idők során, de az ellenkező nézetek ellenére a történelem nem áll meg, foglalkozik a jelennel, de egyúttal a jövőt is formálja. Az elmúlt évek legfontosabb célkitűzése az volt, hogy mindenkivel legyünk jóban a Kárpát-medencében, és azon túl is. A magyar nemzeti érdek az, hogy mindenkinek érdeke legyen velünk együttműködni" - összegezte mondanivalóját Kovács Zoltán.  

DSC_5603.jpg
Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az ünnepi közgyűlés díszvendégeként mondott beszédet

Az ünnepi közgyűlési ülésen az önkormányzat Lévay József díját vehette át Lenártek András területfejlesztési szakember, egykori országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat tulajdonában lévő BORA 94 Kft nyugalmazott ügyvezetője. – 1994-ben hivatalosan öten voltunk a megyében, akik területfejlesztéssel kezdtünk el foglalkozni. A '90-es években súlyos válsággal találta szemben magát a régió, és lássuk be, a rendszerváltáskor voltak nálunk sokkal szerencsésebb országrészek is. Mára azonban jelentősen megváltozott a helyzet, csaknem minden mutatószámban sikerült csökkenteni lemaradásunkat. Ebben egy kis része van a mi szakmánknak is. De van bőven tennivaló, pihenni nem tanácsos. A munkához hozzá tud járulni a meglévő szakembergárda, akiknek sok erőt és jó egészséget kívánok a további munkához – mondta Lenártek András a díj átvétele után.

DSC_5734.jpg
(b-j) Bánné dr. Gál Boglárka, Lenártek András az idei Lévay József díjas, dr. Kovács Zoltán

Lenártek András méltatásában többek között elhangzott: „Pályája során a vármegye több térségében élt és tevékenykedett. A rendszerváltást követően vármegyei intézményekben dolgozott, területfejlesztési, vállalkozásfejlesztési területen. 1994-ben alapítója volt a megyei fejlesztési ügynökségnek. 1994 és 2002 között két cikluson keresztül tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésnek. 2010-től a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. gazdasági vezetője, majd ügyvezető-helyettese, 2016-tól a jogutód intézmény, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője volt, 2022-es nyugalmazásáig. 2021-től, annak megszűnéséig az Innovációs és Technológiai Minisztérium Stratégiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága alatt működő Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna Miskolci Koordinációs Irodájának vezetője. Közéleti-politikai szerepvállalásával, valamint a vezetésével sikerrel lebonyolított több ezer projekt megvalósításával joggal kijelenthető, hogy Lenártek Andrásnak jelentős szerepe volt és van Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye fejlődésében, munkásságával releváns nyomot hagy a vármegyében.”  

Az ünnepi közgyűlés Demeter Zoltán országgyűlési képviselő pohárköszöntőjével zárult.  

DSC_5816_1.jpg
Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszönti az ünnepi közgyűlés részvevőit

A Lévay József díjat, amelyből naptári évenként egy adományozható, annak a vármegyében élő és tevékenykedő, vagy a vármegyében született, vagy munkásságával ide kötődő személy kaphatja, aki magas színvonalú tevékenységet fejtett ki közigazgatási, közéleti, hatósági munkájával, illetve a közszolgálat területén kimagasló teljesítményt ért el.
Vissza