HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Vármegyei elismerések a kiemelkedő munkáért

2023. december 1. (péntek) 11:04
 

Elismerték a szociális területen dolgozók legjobbjait, és átadták a Vay Ábrahám-díjat is a kimagasló tudományos tevékenység elismeréseként a vármegyei közgyűlés novemberi ülésén.

Hagyományos helyszínén, a vármegyeháza Dísztermében találkozott Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának képviselőtestülete. A soron következő, novemberi ülés ünnepi alkalom volt, hiszen átadták a Vay Ábrahám Tudományos Díj mellett a Szociális Munkáért Díj elismeréseit is. A kitüntetéseket Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke és Szabó Gergely a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át.

DSC_9735 (1).jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat Vay Ábrahám Tudományos Díja azoknak a megyében élő és alkotó, vagy munkásságukkal a megyéhez kötődő tudósoknak, kutatóknak, elméleti és gyakorlati szakembereknek, valamint közösségeknek adományozható, akik vagy amelyek a természet-, a társadalom-, a bölcsészet-, az alkalmazott-, a műszaki- és más tudományterületen kimagasló eredményt értek el. Az elismerést idén Dienes Dénes kapta.  

A kitüntetett 1956-ban született Alsóvadászon. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen 1985-ben református lelkipásztori oklevelet szerzett. Lelkészi szolgálatát Ároktő és Tiszadorogma gyülekezetekben kezdte. Tudományos tevékenységének fő irányát az egyháztörténeti kutatások jelentik. Részt vett a Sárospataki Füzetek új folyamának, az Egyháztörténeti Szemlének és a Sárospataki Református Lapoknak az újraindításában. 1999-től a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei igazgatója. Ezen tisztségében részt vett az Oroszországból visszakapott sárospataki könyvek hazahozatalának megszervezésében, valamint igazgatósága alatt került sor a műemléki épületegyüttes felújítására.

DSC_9558.jpg

Ezt követően a szociális szférában dolgozók munkáját jutalmazták. A vármegyei önkormányzat Szociális Munkáért Díja kitüntetést a vármegyében vagy a vármegye érdekében a szociális ágazatban dolgozó azon személyek és közösségek részére adományozzák, akik sokat tettek a vármegye szociális ellátása területén, elhivatott, áldozatkész és színvonalas munkájukkal segítették a rászorulókat, kimagasló munkát végeztek, illetve kiemelkedő eredményeket értek el az egyéni gondoskodás, az intézményi ellátás és a szociális igazgatás területén.

DSC_9658.jpg

Az idei díjazottak:

Bárányné Balogh Melinda a szociális területet, mint szakmai életpályát azért választotta, mert személyes késztetést érzett már gyermekkora óta arra, hogy embereken segítsen. Motivációja középsúlyos értelmi fogyatékkal élő ikertestvére volt. 14 évesen eldöntötte, hogy segítenie kell rajta és a hozzá hasonló hátrányos helyzetben élő embereken.

Berei Ágnes elhivatott, áldozatkész és színvonalas munkát végző szociálpedagógus és gyógypedagógus. 2014. januárjától a Miskolci Apostoli Exarchátus fenntartásában működő Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Abaúji Lakásotthonok Szakmai Egységének vezetője, 2022-től szakmai igazgatóhelyettese.

Fásiné Volopik Judit 1984 óta, csaknem 40 éve egy munkahelyen, Izsófalván látja el segítői hivatását. Tanulmányokat írt többek között az alkoholbetegek dinamikus rajzvizsgálatáról, a segítő szakmában dolgozókra ható pszichés kockázatok vizsgálatáról, vagy a kiégés megelőzéséről. Innovatív módszereket dolgozott ki a közvetlen veszélyeztető állapotok kialakulásának megelőzésére.

Furák Róbert a Dél-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Hejőbábai Otthonának szervezetiegység-vezetője. Az intézményben végzett feladatai mellett a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének is aktív tagja, közel egy évtizede az egyesület titkára.

German Jánosné Králika Anikó 40 évvel ezelőtt belépett egy megyei fenntartású szociális intézmény ajtaján, s ez megváltoztatta az egész későbbi életét. Először házi gondozóként, majd ételkihordóként dolgozott. Nagy álma volt, hogy lakóhelyén, Susán, a szüleitől örökölt kastélyban idősek otthonát alakítson ki.

Gérecz Sándorné Tállyán született, Ózd város Szociális-, Egészségügyi- és Gazdasági Központjában dolgozott, egészen 2005-ös nyugdíjazásáig. Ez alatt a 31 év alatt hozták létre a városi idősek otthonát, a hajléktalan ellátást, és hozzájuk tartozott a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, a bölcsőde és a szociális, segélyezési feladatok is.

Hriczó Tímea 2005-ben a debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán diplomázott, mint általános szociális munkás. 2012-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központban, majd a Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézményben dolgozott intézményvezető helyettesként. 2017-től az akkori Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény szociális és mentálhigiénés munkatársa. Rá egy évre pedig az ózdi és a borsodnádasdi szervezeti egységek vezetője.

Juhászné Mihály Mónika 1990-től dolgozik a Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Reménysugár Gyermekotthon és Különleges Gyermekotthon Nagybarca intézményében. 12 évig kisgyermeknevelő-gondozó munkakörben tevékenykedett. 2002-ben megnyílt az első anya-gyermek csoport, melynek kialakításában, berendezésében aktívan részt vett, azóta is oszlopos tagja a csoportnak.

Kosztyi Györgyné közel 4 évtizede dolgozik szociális területen. A miskolci Őszi Napsugár Idősotthonban, a szociális munka hátterében, annak pénzügyi és adóügyi ügyeiben szerzett több évtizedes tapasztalatot. Kezdetektől az Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat munkatársa. 2018-tól már nyugdíjasként a szolgálat gazdasági vezetője.

Kristófné Tóth Emese szociális asszisztens, pedagógiai szakfejlesztő, illetve gyermekjóléti alapellátás és szociális menedzser képesítéssel is rendelkezik. Szakmai munkája során jelen volt a Biztos Kezdet Gyerekház elindításánál is. A Taktaharkányi Szociális Szolgáltató Központ családsegítőjeként és intézményvezetőjeként ma is a szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátása, valamint az elesettek és rászorultak megsegítése hivatása.

Vissza