HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
Hírek

Középpontban a családok és a gazdaságfejlesztés

2024. január 15. (hétfő) 15:41
 

Megtartotta évértékelő beszédét Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke. A Vármegyeháza Dísztermében megtartott beszámolójában az elnök a 2023-as évről szólva elmondta, a család és a gazdaságfejlesztés évét zártuk le december 31-én, de a megkezdett úton megy tovább a vármegye önkormányzata 2024-ben is. Az évértékelő legfőbb témája a terület és településfejlesztési munka, valamint a vármegyei önkormányzat önként vállalt feladatai voltak.

Január 15-én, hétfőn tartotta meg hagyományos évértékelőjét Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata. A Vármegyeháza Dísztermében tartott 2023-as évértékelőn részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki az ország helyzete mellett szólt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéről is.

Navracsics.jpg

  – Az elmúlt években sok hányattatás ért minket, de azt gondolom nem mindezek ellenére, hanem éppen ezek miatt erősödött meg Magyarország. Megerősödtek a vármegyék és a közösségek. Az iparfejlesztési politikában pedig egy olyan időszak kezdetén állunk, ami sok jót hozhat Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének, a régiónak, Magyarországnak, és azt gondolom Európának is – mondta a miniszter, hozzátéve, az a jóléti sáv, amely eddig az Észak-Dunántúlt, és Budapestet jellemezte, mára eltolódott Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye felé is. – Ez a jóléti sáv fokozatosan húzódik kelet felé. Ma már egyre kevésbé beszélhetünk kelet-nyugat szakadékról. Most már inkább észak-dél szakadék van Magyarországon. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy itt minden rendben van, de a felzárkózás rendkívül sikeres, és az itt megszerzett tapasztalatok jó példaként szolgálnak a dél felzárkóztatásában – tette hozzá Navracsics Tibor.  

elnök.jpg

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye az elmúlt években sereghajtóból Magyarország gazdasági motorja lett. A KSH legfrissebb, 2022-es adatai alapján az ország ipari termelésének 9,8 százalékát adja a vármegye. Ez a korábbi évekhez képest közel 2%-os javulás – ezt Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke mondta éves beszámolójában, amelyben szólt az Önkormányzat működéséről, a Hivatal strukturális átalakításáról, karitatív tevékenységeiről, valamint arról, hogy 2023-ban 16 kategóriában 74 elismerést adtak át, amellyel a vármegyében élők és a vármegyéért dolgozók kiemelkedő munkáját ismerték el.  

Az évértékelő legfőbb témaköre a gazdaságfejlesztés, a terület és településfejlesztés eredményeiről szólt. – Közgazdászként úgy gondolom, hogy a gazdaságfejlesztés akkor lesz sikeres, sőt, minden fejlesztésünk akkor lesz sikeres, ha családközpontú. Nekem is van családom, vannak gyermekeim, így pontosan tudom, hogy milyen fontos például egy bölcsőde, óvoda vagy iskola megléte, közelsége. Egy család csak olyan helyen fog hosszabb időre berendezkedni, otthonra találni, ahol jól érzi magát. Ehhez viszont fejlesztésekre van szükség – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka, aki a vármegyében megvalósult tavalyi fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte: a vármegye települései a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) időszakának elején 93 milliárd forintból, a költségnövekményekkel, többletforrásokkal együtt az időszak végére 133 milliárd forintból gazdálkodhattak.  – Vagyis 40 milliárd forinttal jutott több az itt élő családok életminőségének javítására, a vármegye településeinek fejlesztésére és környezetük védelmére önkormányzatunknak és a magyar kormánynak köszönhetően – tette hozzá.

Az ipari parkok, iparterületek fejlesztésére 13 milliárd forintot fordított az önkormányzat, ez 700 focipályányi új iparterület „megjelenését” eredményezte az elmúlt években. – A TOP gazdaságfejlesztésre szánt forrásának, ezen belül is a foglalkoztatási paktumnak is köszönhetően az elmúlt időszakban 8500 vármegyében élő ember képzési, munkabér- és munkába járási támogatását biztosítottuk, ezzel több mint 6000 munkahely megtartásához járultunk hozzá – jegyezte meg Bánné dr. Gál Boglárka, kiemelve, hogy a vállalt vármegyei célértéket 200 %-kal sikerült túlteljesíteni ebben a tekintetben, és ez a cél a már megvalóstás alatt lévő Paktum 2.0-ban is.

borito.jpg

Az elnök a jelenlegi fejlesztési időszakról szólva kiemelte, hogy a TOP Plusz forrásoknak köszönhetően valamivel több, mint 150 milliárd forintból fejleszthető a vármegye. – Nagy hangsúlyt helyezünk a turisztikai-gazdasági beruházásokra, a megújuló energiatermelésre, vagy az újabb csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére, és továbbra is támogatjuk az orvosi rendelők, bölcsődék vagy lakossági szolgáltatások megújítását, korszerűsítését az adott térségben, városokban élők igényei szerint.  

Az évértékelőben a közgyűlés elnöke beszélt a vármegye önkormányzatának tulajdonában lévő fejlesztési ügynökség, a BORA 94 NKft. tevékenységéről, valamint a Kassa megye önkormányzatával közös Via Carpatia EGTC-ről, a nemzetközi feladatokról, többek között a Régiók Európai Bizottsága és az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán való részvételéről.  

– Önként vállalt feladatunk volt a vármegyei identitás erősítése. Ezen a téren is szép eredményeket értünk el. Vármegyénk megtartó ereje évről- évre javul és hiszem, hogy ebben szerepet játszik identitáserősítő programsorozatunk is. 2023-ban a vármegye 113 településén 394 programot valósítottunk meg, ezekkel közvetlenül 50 ezer embert szólítottunk meg.  

A vármegyei önkormányzat munkájában új terület volt és ezzel egy új fejezet az Edelényi Kastélysziget üzemeltetése. – Önkormányzatunk 2023. június 15-ével kapta meg ezt a nemes és önként vállalt feladatot. Akkor azt ígértem, megtöltjük élettel ezt a barokk csodát és visszatekintve kijelenthetem: ez sikerült. Talán a titok abban rejlik, hogy a család minden tagjának, minden korosztálynak kínáltunk programokat, eseményeket. Ezen időszak alatt összességében 16 ezer látogató érkezett a kastélyba, vármegyénk mellett az ország minden szegletéből. – tette hozzá a vármegyei közgyűlés elnöke, aki megemlítette azt is, hogy tartalmas identitás-erősítő feladatainak köszönhetően az önkormányzat belekóstolt a könyvkiadásba is. Zárásként a vármegyei közgyűlés elnöke hasonlóan eredményes folytatást ígért és megerősítette, hogy a fejlesztésekkel az itt élő családokra és gazdaságra koncentrálnak továbbra is.

mindenki.jpg

Vissza