HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

A házasság és a szerelem ünnepe az Edelényi Kastélyszigeten

2024. február 16. (péntek) 11:22
 

A Házasság hete alkalmából gyűltek össze főleg házaspárok az edelényi kastélyban február 14-én. Porcelán, Ezüst, Arany és Gyémánt lakodalom, vagy „csupán” az első év, vagy csak egy újabb nap. Ezúttal nem volt érdekes, hogy a párok mióta élnek házasságban, és hányadik évfordulójukat ünneplik. Egyetlen dolog számított: a férfi-nő közti legszebb szövetség megélése és felemelése. Házasságban élni nem egyszerű, de a közös út, a közös szív pótolhatatlan kincs az életben. Erre hívták fel a figyelmet az Edelényi Kastélyszigeten tartott ünnepi alkalmon is.

A szerelmesek napján minden a két ember közti legerősebb kötelékről szólt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának üzemeltetésében lévő Edelényi Kastélyszigeten, ahol minden olyan párt vártak a szervezők, akik szeretetben élnek. Nekik elsőként a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium kamarakórusa kedveskedett ünnepi műsorral.

korus.jpg

A kórus – Herpainé Velkey Klára vezényletével – a Fényuszállyal, a Hintsd szerteszét, a Boldogságok 4. és 5. versszak, valamint az Uram, szívemet átadom kezdetű éneket adta elő. Majd Kovács Bernadett Emese és Szalay László Pál hirdetett igét, és imádkozott az évfordulót ünneplő házasokért és az egybegyűltekért. A program végül Juhász László történész izgalmas előadásával zárult, amelyben a szakember a Bálint napi magyar hagyományokról mesélt az érdeklődőknek.

20240214 Hazassag hete Edeleny034.jpg

A Házasság hete vasárnapig tart, szerte az országban rendeznek programokat a pároknak még a következő napokban is.

20240214 Hazassag hete Edeleny038.jpg

A Házasság hetének ötlete az Egyesült Királyságból indult, még 1997-ben, nem meglepő módon egy brit házaspár, Richard és Marian Kane indította a kezdeményezést, hogy ráirányítsa a figyelmet arra a szövetségre, ami holtodiglan-holtomiglan összeköt két embert. Hazánkban 2008 óta rendeznek országos eseménysorozatot a keresztény egyházak és a civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével minden évben februárban. A Házasság hetén nagyobb figyelmet kap ez az életforma, de a házaspárok jól tudják, a házasság hete 2024-ben is 52 hétig tart.

Vissza