HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

MuzsiKaland a megyei könyvtárban

2010. január 20. (szerda) 10:21
 
Franz Schubert munkásságát mutatta be Flach Antal zenepedagógus (csembalóművész) és Fülep Máté énekművész a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár MuzsiKaland címmel meghirdetett zenei ismeretterjesztő sorozatának első összejövetelén, január 18-án a könyvtár nagytermében.

A Téli utazás című Schubert-esten Fülep Máté előadásában 24 dal hangzott el Flach Antal zongorakíséretével, közben Lotte Lehmann, a XX. század első felének világhírű énekesnője által készített festmények vetített képeit láthatta a közönség. A dalok között Flach Antal irodalmi idézetek segítségével idézte fel a zeneszerző életútját, művészi pályájának jelentősebb állomásait. Az előadáshoz kapcsolódóan alkalmi kiállítás is nyílt a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Zeneműtárában őrzött Schubert-kottákból, hangfelvételekből, valamint a művész munkásságát bemutató könyvekből.

Flach Antal ezen az esten ugyan zongorakísérőként mutatkozott be, de a sorozat következő előadásain talán alkalom adódik arra, hogy csembalóművészként is megismerje a közönség, hiszen ez a hangszer áll hozzá a legközelebb. A miskolci születésű művész előbb nagybőgőt és zeneelméletet tanult, foglalkozott zeneszerzéssel is, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen előbb énekzene-tanár és karvezetés szakon tanult, majd jelentkezett a csembalóművész szakra, és - Sebestyén János és Horváth Anikó növendékeként - 2008-ban itt szerzett diplomát. Jelenleg a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a Musicus Civitatis Miskolc együttes művészeti vezetője.

Fülep Máté a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte zene tanulmányait magánének és nagybőgő szakon, érettségi után a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanult R. Szerdahelyi Éva osztályában. Énekművész-tanári diplomáját 2009-ben kapta. Számtalan hazai és külföldi énekversenyen vett részt, és ért el kimagasló eredményt. Jelenleg a debreceni Csokonai Színház tagja, de vendégként szerepelt már más színházakban is, így például a Szegedi Nemzeti Színházban Mozart Figaro házasságának címszerepében mutatkozott be. Szólistaként elsősorban dalénekléssel foglalkozik.
A Muzsikaland, a II: Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár zenei ismeretterjesztő sorozatának  következő összejövetelén, március 1-jén a 200 éve született romantikus zeneköltő, Fryderik Chopin  munkásságát mutatja be növendékeivel és művészbarátaival Flach Antal.

[1_960] muzsikaland_konyvtar.jpg

Fülep Máté énekművész a II. Rákóczi Ferenc megyei Könyvtár pódiumán, a zongoránál: Flach Antal. Fotó: Vajda Éva

Vissza