HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Abaújvár: a fiatalok községükért dolgoznak

2010. április 1. (csütörtök) 13:22
 
Abaújvár környéke az Aba nemzetségé volt a honfoglalás korában, maga a település - feltehetőleg - a XI. században keletkezett. Abaújvár első említése 1046-ból származik, bár földvár már hamarabb is állhatott e helyen. A fa-föld építésű vár sánca egy, a római császárok korában (1.-4. század) itt állt település maradványaira épült - régészeti feltárások szerint.



[3_180] abaujvar 07Abaújvár földvára Észak -és Kelet-Magyarország legerősebb várának számított a XIII. század közepén, a tatároknak sem sikerült bevenniük 1241-42-ben - a megmaradt okiratok szerint. Nem sokkal a tatárjárás után személyesen intézkedett védelméről IV. Béla király, kőfalat is építtetett a fa-földsáncok tetejére. Ezek a sáncok napjainkban is láthatók, bár a területet gaz, bokor, akácfa sarjadás nőtte be. Annak érdekében, hogy a településre látogatók számára is láthatóvá váljanak a vár maradványai, helyi lokálpatrióta fiatalok, az Új Vár Klub tagjai kezdtek nagytakarításba március második felében – Lesko Marián kezdeményezésére.

Csatát már nyertek…

[5_180] abaujvar 05A munkák után szélesebb panoráma nyílt Kassa felé az odalátogatók számára – adott tájékoztatást Mestellér János, a klub egyik tagja. Mint azt megjegyezte, azon fáradoznak, hogy településük minél ismertebb legyen, hiszen nem mindennapi múlttal rendelkeznek. A takarítás egyébként már tavaly, a nyári Várfesztivál programjait megelőzően napirenden volt, akkor az északi sánc egy darabját sikerült megtisztítani Kovács Zsoltnak, az Abaújvár Jövőjéért Egyesület elnökének és közhasznú munkások hathatós közreműködése mellett. A település honlapján (www.abaujvar.gportal.hu) olvasható, hogy van még tenni való, hiszen a vár – ahogy az általában lenni szokott – magaslatra épült, a turistacsalogató erő viszont a kilátásban, a kivételesen mesés panorámában rejlik. A fiatalok csatát nyertek, de háborút nem, hiszen van még gaz bőven. A végcél a vársánc teljes területének a megtisztítása, amelynek szervezésében nagy szerepet vállal a helyi református egyház is.

[3_960] abaujvar 07

[1_960] abaujvar 01

[2_960] abaujvar 02

[7_960] abaujvar 04

[5_960] abaujvar 05

[4_960] abaujvar 06

- SfL -

 

 

 

Vissza