HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Pénzdíjas a recept-pályázat

2010. május 15. (szombat) 10:32
 
A Slow Food Tokaj Convivium tállyai törzsasztala a napokban tartotta ülését, ahol - alapelvéhez híven - áttekintette azokat a tennivalókat, amelyek a térség kulináris értékeinek újbóli felfedezéséhez, a feledésbe merült ismeretek előhívásához, a Tokaj-hegyaljai térségre jellemző nyersanyagok és ízek széleskörű megismertetéséhez vezetnek.



[2_180] palyazat 02Kuthi Csaba, a Tállyán székelő Történelmi Borút Egyesület tiszteletbeli elnöke szerint ismeretes, hogy számos olyan konyhai nyersanyag őshonos a vidéken - ami jelen esetben Tokaj-hegyalját, a Sajó -illetve Hernád völgyét, a Taktaközt és a Bodrogközt jelenti - amelynek használata kiveszőben van a mai úgynevezett „reformkonyhákból”, értékeik a végleges elvesztés szélére sodródtak. – Itt van pl. a birsalma, amelynek fái számos helyen a szőlőültetvényekben, vagy azok szélein találhatóak. Ez a gyümölcs éppen a hegyaljai szőlők szürete idején érik, és konyhai szereplése amorózóként kínál duettet primadonnájának, az édes mustnak – sorolja Kuthi Csaba. [3_180] palyazat 03- Ilyen a dió is, amelynek egyik híres termőhelye éppen a nem messze fekvő Bereg vármegyei Milota, és amelynek természetfeletti termékenységi erőt tulajdonított az ősmagyar hiedelemvilág szimbolikája. Érdekes módon ezek a diófák is megtalálhatóak a szőlőtáblákban vagy azok szélein, szerte Tokaj-hegyalján. A naspolya (noszpolya, lasponya) és a kajszibarack szintén a hegyaljai szüretek idején érik, ezen a vidéken tartózkodnak a legszívesebben és adnak ízes termést. Sőt! Itt vannak – felsorolás szinten - az erdei gyümölcsök és gombák, a vadhúsok, a birka és bárány, a felső Tisza vidéki csíkhal, rák és kecsege, stb, egyszóval azok a nagyon ízletes alapanyagok, amelyek mai korunk leegyszerűsített és elíztelenített konyháját visszavezethetik eleink izgalmas ízvilágába.

Ízelítőként…

Mit tud a mai kor háziasszonya a mustkolbászról? – teszi fel a kérdést a tiszteletbeli elnök. - Bizonyára semmit. Pedig ez az édesség a régi hegyaljai szüretek egyik legfinomabb nyalánksága volt. [1_180] palyazat 04Úgy készült, hogy a gyöngysor formában cérnára fűzött aszúszemeket sűrített mustba mártogatták, ami megszáradván adta ezt a kolbászformájú ínyencséget. Vagy arról a különleges birsalmasajtról, amit sűrű, édes musttal főztek össze, és dióbelet mártogattak belé, majd fűszerezték? Summázva, a Slow Food Tokaj Convivium úgy határozott, hogy teret és alkalmat kínál ezeknek a feledésbe merült konyhai értékeknek az előhívására, és pályázatot ír ki régi receptek előcsalogatására az alábbiak szerint:

Pályázni lehet…

- bármilyen ételrecepttel, amely kapcsolódik és illeszkedik a Tokaj-hegyaljai borvidékhez és annak közvetlen környezetéhez (Bodrogköz, Hegyköz, Taktaköz, Hernád völgye, stb.), felhasználja ennek a vidéknek a hagyományos nyersanyagait (hús, hal, gabonaféle, zöldség, gyümölcs, gomba, stb.), és elkészítésében, ízvilágában megjeleníti, tartalmazza a vidék történelmi konyhakultúráját...

- továbbá – recepttel együtt - mindenfajta házilagosan elkészített termékkel (lekvár, befőtt, aszalvány, méz, sajt, savanyúság, stb.), amely a vidék hagyományosan honos nyersanyagaiból készül és vegyszert (tartósítószert) nem tartalmaz.

A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó nevét és értesítési címét.
A beküldött pályázati anyag elbírálási értékét emeli, ha a pályázó a recept, illetve a termék mellé leírja annak történetét, kialakulását és forrását..

A legjobb receptet vagy terméket a Convivium 50.000 Ft-tal jutalmazza.
Beküldési határidő: 2010. szeptember 30.
Eredményhirdetés: 2010. december 10. (Földanya Napja)

A pályázatokat a következő címre várják:
Oroszlános Borvendéglő
3907 Tállya, Rákóczi út 23.

A borítékra kérik ráírni: „Pályázat”

- SfL -

"Akciófotók:" archív - illusztráció

Vissza